Sernik przeplatany ciastem pomarańczowo - korzennym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto pomarańczowo - korzenne

  • mąka pszenna

    450 g
  • masło

    120 g
  • cukier puder

    80 g
  • orange curd

    80 g
  • jajo (osobno żółtka i białka)

    4 szt.
  • pomarańcza

    1 szt.
  • śmietana 30%

    100 ml
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • cynamon mielony

    ½ łyżeczki
  • gałka muszkatołowa mielona

    ½ łyżeczki
  • imbir mielony

    ½ łyżeczki
  • Masa serowa

  • cukier puder

    150 g
  • śmietana 30%

    150 ml
  • jajo (osobno żółtka i białka)

    4 szt.
  • budyń śmietankowy

    4 łyżki
  • otarta skórka pomarańczowa

    1 ½ łyżki
  • Składniki dodatkowe:

  • cukier puder

    do oprószenia
  • twaróg

    900 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik przeplatany ciastem pomarańczowo - korzennym foto
W szklanej misie umieścić składniki ciasta pomarańczowo - korzennego, a więc masło, cukier, żółtka, orange curd, śmietanę, skórkę otartą z pomarańczy i sok z niej wyciśnięty oraz mielone przyprawy korzenne: imbir, cynamon i gałkę muszkatołową. Połączyć składniki.
Krok 2 - Sernik przeplatany ciastem pomarańczowo - korzennym foto
W osobnym naczyniu umieścić składniki masy serowej - twaróg trzykrotnie przepuszczony przez maszynkę do mielenia, cukier puder, budyń śmietankowy, żółtka i skórkę pomarańczową.
Krok 3 - Sernik przeplatany ciastem pomarańczowo - korzennym foto
Wymieszać składniki masy serowej razem z lekko ubitą śmietaną.
Krok 4 - Sernik przeplatany ciastem pomarańczowo - korzennym foto
Ubić sztywną pianę ze wszystkich białek. Podzielić na dwie równe części.
Krok 5 - Sernik przeplatany ciastem pomarańczowo - korzennym foto
Jedną część piany delikatnie wmieszać w masę serową.
Krok 6 - Sernik przeplatany ciastem pomarańczowo - korzennym foto
Pozostałą pianę z białek dodać razem z mąką pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną do ciasta pomarańczowo - korzennego. Delikatnie połączyć składniki.
Krok 7 - Sernik przeplatany ciastem pomarańczowo - korzennym foto
Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Układać w niej naprzemiennie kleksy ciasta pomarańczowo - korzennego i masy serowej.
Krok 8 - Sernik przeplatany ciastem pomarańczowo - korzennym foto
Formę z ciastem ustawić w większej formie, wypełnionej do połowy gorącą wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 70 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (44)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 26.01.2017 17:51
Wspaniały i kuszący ;)
cooleczka 05.10.2016 19:13
Dla mnie też ciekawe fajne połączenie smaków
pestka 01.08.2016 08:33
ciekawe połączenie
Grazyna0211 26.05.2016 17:13
smaczny sernik
ben-ka 01.08.2015 11:38
To ciasto bardzo mi się podoba.
Ada-Gaba 15.01.2015 10:21
takiego jeszcze nie jadłam, znakomity sernik
as28 12.11.2014 16:44
mniam mniam
Monika-twin 05.11.2014 22:55
fajne ciasto.
as28 07.10.2014 10:46
super pomysł
Ada-Gaba 13.06.2014 14:47
sernik z takimi dodatkami to sam rarytas : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat