Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik pod kakaową kruszonką

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 3 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżka
masło lub margaryna 1 szt.
kakao 2 łyżki

Składniki na masę serową

twaróg 1 kg
jaja 6 szt.
cukier 1 szklanka
kasza manna 1 łyżka
skórka pomarańczowa
aromat pomarańczowy 1 szt.
masło 15 dag
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pod kakaową kruszonką

Kroki postępowania

1
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce około dwie godziny.
Krok 1 - Sernik pod kakaową kruszonką foto
2
Wykonanie masy serowej:
Zmielić ser, masło utrzeć i dodawać po trochę sera, cukru i żółtka. Z sześciu białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej razem z kaszą manną i aromatem.
Krok 2 - Sernik pod kakaową kruszonką foto
3
Wykonanie placka:
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną część zetrzeć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami. Następnie wylać masę serową , posypać pozostałym startym na grubej tarce ciastem. Piec w temperaturze 170 stopni około godziny.
Krok 3 - Sernik pod kakaową kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 03.05.2014 10:14
bardzo apetyczne :)
Małgorzata9 02.05.2014 21:23
prezentuje się smakowicie
Kasia35 02.05.2014 19:29
pychotka :)
Monia 02.05.2014 17:48
Ale bym sobie zjadła teraz tego sernika :D
Katarzyna59 02.05.2014 17:17
smaczny serniczek
Marta1986 02.05.2014 17:15
pyszny sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak