Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Oreo
Z Oreo zdejmujemy masę , odkładamy ją na bok.
Ciasteczka bardzo drobno kruszymy, a następnie zalewamy roztopionym wcześniej masłem – dokładnie mieszamy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia , a następnie pokrywamy masą ciasteczkową i ugniatamy.
Wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika nagrzanego na 180C.
MASA SEROWA:
Zmielony ( conajmniej 2-krotnie ) ser wkładamy do miski, dodajemy masę wyciągniętą z Oreo, cukier i olejek do ciast – miksujemy.
Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Nie przerywając miksowania wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników.
Gotową masę wylewamy na podpieczony i przestudzony lekko spód.
CAŁOŚĆ:
Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika i pieczemy ok. 55-65 minut ( wszystko zależy od mocy piekarnika! ).
Jeśli zobaczymy, że pod koniec ciasto za bardzo się rumieni wyłączamy termoobieg , albo zmniejszamy temperaturę.
Mój piekł się 50 minut z termoobiegiem + 10 minut bez termoobiegu.
Upieczone ciasto MUSI całkowicie wystygnąć … a następnie chłodzimy je w lodówce.
Przed podaniem dekorujemy połamanymi ciasteczkami Oreo!
Smacznego!