Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik nowojorski

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciastka maślane 300g
masło 100 g
serek śmietankowy 450 g
twaróg 250 g
cukier 120 g
cukier waniliowy 1 torebka
rodzynki 50 g
esencja waniliowa 4 krople
jajko 2 szt
cynamon Prymat 1 łyżeczka
jabłko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik nowojorski

Kroki postępowania

1
Ciastka wrzucamy do miski. Rozkruszamy.
Krok 1 - Sernik nowojorski foto
2
Masło topimy w rondelku. Dodajemy do ciastek, mieszamy.
Krok 2 - Sernik nowojorski foto
3
Masę rozkładamy na dnie natłuszczonej tortownicy. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Krok 3 - Sernik nowojorski foto
4
Rodzynki moczmy w gorącej wodzie.
Serek śmietankowy wrzucamy do garnka, dodajemy twaróg. Miksujemy mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, esencję i cynamon. Miksujemy.
Krok 4 - Sernik nowojorski foto
5
Do masy twarogowej dodajemy jajka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy odcedzone rodzynki, delikatnie mieszając łyżką.
Krok 5 - Sernik nowojorski foto
6
Wykładamy masę na spód ciasteczkowy, wygładzamy.
Krok 6 - Sernik nowojorski foto
7
Jabłka myjemy i wycieramy do sucha. Układamy na wierzchu masy twarogowej. Posypujemy mieszanką cukru i cynamonu.
Pieczemy do stężenia w 180 stopniach (około godziny). Pozostawiamy w formie do całkowitego przestudzenia.
Krok 7 - Sernik nowojorski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak