Sernik nowojorski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciastka maślane

    300g
  • masło

    100 g
  • serek śmietankowy

    450 g
  • twaróg

    250 g
  • cukier

    120 g
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • rodzynki

    50 g
  • esencja waniliowa

    4 krople
  • jajko

    2 szt
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • jabłko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik nowojorski foto
Ciastka wrzucamy do miski. Rozkruszamy.
Krok 2 - Sernik nowojorski foto
Masło topimy w rondelku. Dodajemy do ciastek, mieszamy.
Krok 3 - Sernik nowojorski foto
Masę rozkładamy na dnie natłuszczonej tortownicy. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Krok 4 - Sernik nowojorski foto
Rodzynki moczmy w gorącej wodzie.
Serek śmietankowy wrzucamy do garnka, dodajemy twaróg. Miksujemy mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, esencję i cynamon. Miksujemy.
Krok 5 - Sernik nowojorski foto
Do masy twarogowej dodajemy jajka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy odcedzone rodzynki, delikatnie mieszając łyżką.
Krok 6 - Sernik nowojorski foto
Wykładamy masę na spód ciasteczkowy, wygładzamy.
Krok 7 - Sernik nowojorski foto
Jabłka myjemy i wycieramy do sucha. Układamy na wierzchu masy twarogowej. Posypujemy mieszanką cukru i cynamonu.
Pieczemy do stężenia w 180 stopniach (około godziny). Pozostawiamy w formie do całkowitego przestudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat