Przepis i sposób przygotowania na: sernik na zimno z rodzynkami
Sernik na zimno z rodzynkami to idealny deser na ciepłe dni, który zachwyca swoją delikatną konsystencją i wyrazistym smakiem. Dodatkowo będzie to gratka dla wszystkich tych, którzy na pytanie: sernik z rodzynkami czy bez, bez zająknięcia odpowiadają sernik z rodzynkami!
Sernik na zimno z rodzynkami przygotowujemy na bazie twarogu z wiaderka, który jest kilkukrotnie zmielony. Doskonale łączy kremową strukturę z naturalną słodyczą rodzynek. Dodatek tych suszonych owoców nadaje deserowi niepowtarzalny charakter, tworząc harmonijną całość. Sernik na zimno z rodzynkami w tym przepisie wzbogacany jest galaretką, którą przykryte zostały wiśnie dla efektownego wyglądu i dodatkowego smaku. Sernik na zimno z rodzynkami to propozycja, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji.
1. Biszkopty zmiksować w malakserze i wymieszać z rozpuszczoną margaryną lub masłem, następnie wyłożyć na dno tortownicy jako spód i wstawić do lodówki.
2. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odstawić do spęcznienia.
3. Wiśnie osączyć, galaretkę rozpuścić z szklance wrzątku a po rozpuszczeniu wlać do galaretki osączony sok z wiśni 3/4 szklanki i wymieszać.
4. Żelatynę namoczyć w odrobinie wrzątku aby spęczniała, po spęcznieniu wlać jeszcze szklankę wrzątku i rozpuścić.
5. Twaróg włożyć do miski robota dodać cukier i cukier waniliowy i miksować aż cukier się rozpuści rodzynki osączyć, do twarogu wlać przestudzoną żelatynę cały czas miksując na koniec wsypać rodzynki wymieszać i wylać na przygotowany spód w tortownicy ponownie schłodzić w lodówce. Jak masa stężeje to wyłożyć na wierzch osączone wiśnie i zalać tężejącą galaretką . Wstawić do lodówki do następnego dnia .