Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

sernik na zimno z rodzynkami

5.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sernik na zimno z rodzynkami to prosty w przygotowaniu deser, który z pewnością przypadnie do gustu zwolennikom sernika z dodatkiem rodzynek czy galaretką. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

twaróg zmielony
1 kg
cukier
1 szklanka
cukier waniliowy
1 sztuka
Sklep Prymat
Żelatyna wieprzowa Prymat
50 g
Sklep Prymat
rodzynki
10 dag
biszkopty okrągłe
1 opakowanie
masło lub margaryna
1/2 kostki
wiśnie bez pestek
1 słoik
galaretka wiśniowa
1 sztuka

Porada

Jako spód sernika możecie użyć nie tylko biszkoptów, ale również ulubionych herbatników.

Przepis i sposób przygotowania na: sernik na zimno z rodzynkami

Sernik na zimno z rodzynkami to idealny deser na ciepłe dni, który zachwyca swoją delikatną konsystencją i wyrazistym smakiem. Dodatkowo będzie to gratka dla wszystkich tych, którzy na pytanie: sernik z rodzynkami czy bez, bez zająknięcia odpowiadają sernik z rodzynkami! 

Sernik na zimno z rodzynkami przygotowujemy na bazie twarogu z wiaderka, który jest kilkukrotnie zmielony. Doskonale łączy kremową strukturę z naturalną słodyczą rodzynek. Dodatek tych suszonych owoców nadaje deserowi niepowtarzalny charakter, tworząc harmonijną całość. Sernik na zimno z rodzynkami w tym przepisie wzbogacany jest galaretką, którą przykryte zostały wiśnie dla efektownego wyglądu i dodatkowego smaku. Sernik na zimno z rodzynkami to propozycja, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji.

1. Biszkopty zmiksować w malakserze i wymieszać z rozpuszczoną margaryną lub masłem, następnie wyłożyć na dno tortownicy jako spód i wstawić do lodówki.

2. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odstawić do spęcznienia.

3. Wiśnie osączyć, galaretkę rozpuścić z szklance wrzątku a po rozpuszczeniu wlać do galaretki osączony sok z wiśni 3/4 szklanki i wymieszać.

4. Żelatynę namoczyć w odrobinie wrzątku aby spęczniała, po spęcznieniu wlać jeszcze szklankę wrzątku i rozpuścić.

5. Twaróg włożyć do miski robota dodać cukier i cukier waniliowy i miksować aż cukier się rozpuści rodzynki osączyć, do twarogu wlać przestudzoną żelatynę cały czas miksując na koniec wsypać rodzynki wymieszać i wylać na przygotowany spód w tortownicy ponownie schłodzić w lodówce. Jak masa stężeje to wyłożyć na wierzch osączone wiśnie i zalać tężejącą galaretką . Wstawić do lodówki do następnego dnia .

Jeśli spodobał Wam się przepis na sernik na zimno z rodzynkami to nie zwlekajcie dłużej i przygotujcie go już dziś. Jak sami widzicie sposób przygotowania to pestka. Do dzieła!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 08.07.2015 20:36
Wyśmienity
Damiano
Damiano 20.04.2015 07:37
bardzo dobry
Maridka19 18.04.2015 09:50
Sernik mistrzostwo pięknie się prezentuje :)
Michał2 05.04.2015 22:25
bardzo dobry
agnieszka214 05.04.2015 18:38
lubie takie serniczki
pestka 05.04.2015 16:54
bardzo smaczny deser
mirosława4 05.04.2015 16:18
gosia56 oj tak , polecam robiłam go po raz pierwszy i eksperymentowałam trochę ale wyszedł wyśmienity :)
marenka 05.04.2015 16:06
smaczny serniczek
gosia56 05.04.2015 15:46
Na pewno pyszny serniczek;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak