Sernik na zimno z porzeczkami

Sernik na zimno z porzeczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    4 łyżki typ 500
  • jaja

    3 sztuki
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki

sernik

  • serek homogenizowany

    800 g
  • porzeczki

    350 g
  • galaretka brzoskwiniowa

    1 sztuki
  • żelatyna

    3 łyżeczki
  • cukier puder

    3 łyżki

galaretka porzeczkowa

  • galaretka czerwona

    1 sztuka
  • czerwona porzeczka

    150 g

dekoracja

  • fix do śmietany

    1 sztuka
  • śmietana 30%

    250 ml
  • porzeczki czerwone

    4 łyżki
  • mięta

    1 do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik na zimno z porzeczkami foto
Jajka temperatura pokojowa ,oddzielam białka od żółtek i ubijam mikserem białka. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam aż cukier się rozpuści. Na końcu dodaję żółtka po jednym i już tylko mieszam chwilę aż masa się połączy. Maki przesiewam, dodaję kakao, proszek do pieczenia i wsypuję stopniowo mieszając od spodu delikatnie.
Krok 2 - Sernik na zimno z porzeczkami foto
Blaszkę o wymiarach 29*23 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto . Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę 20 minut aż biszkopt będzie suchy. Po upieczeniu jak biszkopt ostygnie odrywam go od papieru, ułatwi to potem krojenie jego.

Krok 3 - Sernik na zimno z porzeczkami foto
Masa serowa:
Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w szklance wody gorącej, dodaję żelatynę i mieszam tak długo aż żelatyna się rozpuści. Porzeczki obrane i umyte, przecieram przez sitko. Odłożyłam 4 łyżki porzeczek.
Krok 4 - Sernik na zimno z porzeczkami foto
Serek homogenizowany, przekładam do miski, dodaję cukier puder i miksuję mikserem.
Krok 5 - Sernik na zimno z porzeczkami foto
Dodaję przetarty mus porzeczkowy i zimną galaretkę. Mieszam i wstawiam do lodówki na pięć minut. W tym czasie obkładam biszkopt w blaszce papierem do pieczenia na około, żeby zabezpieczyć wypływającą masę serową pod spód biszkoptu. Obciążam dodatkowo papier nożami. Masę wylewam dodaję porzeczki odłożone i wciskam je w masę. Wstawiam do lodówki.

Krok 6 - Sernik na zimno z porzeczkami foto
Galaretka:
Galaretkę rozpuszczam w 300 ml wody. i studzę Porzeczkę przecieram przez sito i dodaję mus do zimnej ale płynnej galaretki. Wylewam na masę serową stężała Wstawiam do lodówki.

Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję fix i łączę. Trzy łyżki porzeczek przecieram przez sito. Śmietanę przekładana do worka cukierniczego i dekoruję sernik. Polewam musem z porzeczki i dekoruję porzeczką, miętą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka-87-25

21.05.2017 08:15
Super wyglada bardzo pyszne

Barbara13

20.04.2017 23:16
Rewelacyjny

halina17

20.04.2017 21:16
Smacznie wygląda :)

Ania321

20.04.2017 20:27
ale pyszności :)

Edith85

20.04.2017 20:05
Wygląda super

Bernadeta1

20.04.2017 19:40
rewelacyjne ciacho

Aleksandra/Olcia

20.04.2017 19:17
mniam mniam

Janina

20.04.2017 16:19
Świetne smaki;)

Jolanta40

20.04.2017 15:51
mega apetyczne ciasto

ilka01

20.04.2017 15:41
pyszności.....:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat