Sernik na zimno z brzoskwiniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    120 g
  • cukier wanilinowy

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    2 szt
  • mąka

    100 g
  • mąka ziemniaczana

    50 g
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • śmietana kremówka

    250 ml
  • słodzone mleko skondensowane

    400 ml
  • cukier puder

    3 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżki
  • galaretka brzoskwiniowa

    1 szt.
  • Biszkopt

    125 g
  • margaryna

    125 g
  • brzoskwinie

    4 sz
  • orzechy włoskie

    70 mielone
  • Masa serowa

    500 g
  • twarożek

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt: Miękką margarynę utrzeć na gładką masę z cukrem, cukrem
waniliowym i solą. Dodać kolejno jajka. Wymieszać mąkę z kakao,
mielonymi orzechami włoskimi lub laskowymi i proszkiem do pieczenia, stopniowo połączyć z masą. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm , wysmarowanej
tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175
stopni, przez 25 minut.
Masa serowa: Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody,rozpuścić
podgrzewając, przestudzić. Śmietanę ubić. Twarożek utrzeć z mlekiem
i cukrem pudrem, połączyć ze śmietaną i żelatyną.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na zimny biszkopt, odstawić do
stężenia na 1 godzinę. Brzoskwinie pokroić w plasterki ( brzoskwinie w
syropie należy odsączyć na papierowym ręczniku). Rozłożyć na masie
serowej i polać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Ponownie odstawić
do stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 20.05.2013 00:42
bardzo smaczny sernik
Kate131 02.12.2012 09:37
lubie takie serniki
Andysz 21.06.2012 17:04
ekstra;)
SmakolykiJoanny 06.06.2012 09:23
Też bardzo lubie robić serniki na zimno
ZEWA 07.02.2012 00:49
smaczny serniczek
gosia47-47 20.11.2011 09:54
fajne
Lotar 20.11.2011 09:08
lubię sernik na zimno

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat