Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno mojej babci
Sernik na zimno babci to smak dzieciństwa, który uwielbiamy wspominać i do którego uwielbiamy wracać. Ten wyjątkowy deser łączy w sobie masę serową połączoną z ubitymi, puszystymi białkami dzięki czemu deser ten jest wyjątkowy w swojej konsystencji i smaku. Wierzch sernika wieńczy dodatek galaretki, która dodaje ciastu pięknego wyglądu i orzeźwiającego, owocowego smaku. Sernik na zimno babci nie może obejść się bez rodzynek, o których opinie są mocno podzielone! Wielbiciele rodzynek w serniku powiedzą, że dodają one słodkiego, lekko winnego akcentu i idealnie komponują się z konsystencją sernika.
1. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, potem podgrzewać aż się rozpuści.
2. Żółtka, ser, cukier i masło utrzeć. Dodać aromat.
3. Ubić pianę z białek.
4. Masę ucierać i stopniowo dodawać schłodzone mleko z żelatyną. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptami, schłodzić.
5. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, gdy zaczną tężeć - wyłożyć na masę sernikową. Schłodzić, aż wszystko dokładnie stężeje.
6. Do masy serowej można dodać rodzynki, a przed wyłożeniem galaretki udekorować sernik owocami - np. brzoskwiniami z puszki lub świeżymi truskawkami.