Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Sernik na zimno mojej babci

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Sernik na zimno babci to połączenie tego co uwielbiamy najbardziej: smaku domowych wypieków, połączenia tradycji z nowoczesnością. W tym serniku na zimno nie może zabraknąć rodzynek, które jedni uwielbiają, a inni wydłubują z ciasta oraz galaretki! W końcu wszystkie wypieki babci to dodatek tego, co dzieci i wnukowie uwielbiają najbardziej!

Składniki:

masło
200 g
cukier
1,5 szklanki
jajko
5 sztuk
mleko
1/2 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat
50 g
Sklep Prymat
galaretka owocowa
2 opakowania
Biszkopty
1-2 opakowania
rodzynki
100-200 g
brzoskwinie
1 puszka
aromat cytrynowy
ser biały
800 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno mojej babci

Sernik na zimno babci to smak dzieciństwa, który uwielbiamy wspominać i do którego uwielbiamy wracać. Ten wyjątkowy deser łączy w sobie masę serową połączoną z ubitymi, puszystymi białkami dzięki czemu deser ten jest wyjątkowy w swojej konsystencji i smaku. Wierzch sernika wieńczy dodatek galaretki, która dodaje ciastu pięknego wyglądu i orzeźwiającego, owocowego smaku. Sernik na zimno babci nie może obejść się bez rodzynek, o których opinie są mocno podzielone! Wielbiciele rodzynek w serniku powiedzą, że dodają one słodkiego, lekko winnego akcentu i idealnie komponują się z konsystencją sernika. 

1. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, potem podgrzewać aż się rozpuści.

2. Żółtka, ser, cukier i masło utrzeć. Dodać aromat.

3. Ubić pianę z białek.

4. Masę ucierać i stopniowo dodawać schłodzone mleko z żelatyną. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptami, schłodzić.

5. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, gdy zaczną tężeć - wyłożyć na masę sernikową. Schłodzić, aż wszystko dokładnie stężeje.

6. Do masy serowej można dodać rodzynki, a przed wyłożeniem galaretki udekorować sernik owocami - np. brzoskwiniami z puszki lub świeżymi truskawkami.

Sernik na zimno babci, najczęściej podawany jest w klasycznej formie z wyłożonymi na spodzie biszkoptami, a na wierzchu kolorową galaretką z zatopionymi owocami lub bez. Sernik na zimno babci to deser, który wywołuje wspomnienia rodzinnych spotkań i wspólnych chwil. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Więcej przepisów na serniki znajdziecie w serwisie Doradca Smaku -> LINK 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malina 29.10.2013 09:38
generalnie lubię wszystkie serniki
pestka 23.09.2012 11:23
bardzo go lubię
Małgorzata106 04.09.2011 14:55
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak