Przepis i sposób przygotowania na: Sernik mojej mamusi
PRZYGOTOWANIE: Zagnieść spód z 3 jaj, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 15 dag cukru i mąki tyle ile zabierze, wyłożyć na blachę ponakłuwać widelcem.
Ubić pianę z 10 białek. Zmielić ser. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po trochu sera i po 2 żółtka, sól, proszek, sok i skórkę z cytryny i ucierać. Gdy masa jest już jednolita dodać pianę i delikatnie, dokładnie wymieszać. Wylać na spód. Piec 1 godz. w temp. 200-220 C. Gorący sernik posmarować cukrem pudrem rozrobionym kilkoma kroplami wody na gęsto. Zostawić do wystygnięcia. Można też w połowie czasu pieczenia posypać wiórkami kokosowymi.
Można też tak zrobioną masą serową bez ciasta napełniać foremki do małych babeczek i polać je lukrem lub polew czekoladową, a na wierzchu posypać bakaliami lub orzechami.