Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik mojej mamusi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

budyń waniliowy 1 paczka
masła 250 g.
cukru 400 g.
szczypta soli
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
rodzynki
kandyzowana skórka pomarańczow
jajko 10 szt.
margaryny 125 g.
prosku do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 3 szt.
cukru 150 g.
mąki tyle ile zabierze
sok z cytryny 1 szt.
ser biały twarogowy 1,5 (na sernik)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik mojej mamusi

Bardzo smaczny, lekko kwaskowaty i wilgotny i zawsze się udaje. Często go piekę bez ciasta w tortownicy. Zawsze szybko znika... :)

PRZYGOTOWANIE: Zagnieść spód z 3 jaj, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 15 dag cukru i mąki tyle ile zabierze, wyłożyć na blachę ponakłuwać widelcem.
Ubić pianę z 10 białek. Zmielić ser. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po trochu sera i po 2 żółtka, sól, proszek, sok i skórkę z cytryny i ucierać. Gdy masa jest już jednolita dodać pianę i delikatnie, dokładnie wymieszać. Wylać na spód. Piec 1 godz. w temp. 200-220 C. Gorący sernik posmarować cukrem pudrem rozrobionym kilkoma kroplami wody na gęsto. Zostawić do wystygnięcia. Można też w połowie czasu pieczenia posypać wiórkami kokosowymi.
Można też tak zrobioną masą serową bez ciasta napełniać foremki do małych babeczek i polać je lukrem lub polew czekoladową, a na wierzchu posypać bakaliami lub orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak