Sernik Mojego Taty :)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    1,5 kg
  • jajka

    8 sztuk
  • budyń śmietankowy

    2 sztuki
  • cukier waniliowy

    2 sztuki
  • cukier puder

    1/2 kg
  • masło

    1 kostka
  • rodzynki

    2 garście
  • skórka pomarańczy BAKALLAND

    1 opakowanie
  • olejek pomarańczowy

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser należy zemleć 2 razy przez maszynkę, można również kupić gotową masę sernikową.
Masło ucieram w makutrze dodając stopniowo cukier waniliowy i cukier puder. Następnie Na przemian dodajemy po 1 żółtku i 2 łyżeczki sera. Gdy dodamy już wszytskie żółtka ( 8 szt.) i ser wsypujemy stopniowo 2 budynie w proszku, cały czas ucierając masę. Budyń wsypujemy po to aby masa nam zgęstniała. Wszystko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy 1 opakowanie skórki pomarańczy i ok. 2 garście rodzynek. Delikatnie mieszamy. Wlewamy olejek. W osobnej miseczce ubijamy mikserem biała na sztywno. Dodajemy do masy sernikowej delikatnie mieszając. Gotową masę przelewamy do blaszki. Dno i boki blaszki należy wcześniej wysmarować margaryną. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach około 50 min. Po około 30 min wierzch sernika przykrywamy folią aluminiową żeby zabardzo nam się nie spiekł. Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Elżbieta17 13.11.2010 17:01
pycha
monika156 11.11.2010 15:45
Miałam okazje jeść. Pyszny :)
Kate131 11.11.2010 10:09
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat