Sernik marmurkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kakao

    5 łyżek
  • serek homogenizowany

    900 g
  • cukier puder

    200 g
  • jajka

    4 szt.
  • aromat waniliowy

    1 łyżeczka
  • woda

    5 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

kakao rozpuścic w gorącej wodzie. Serek utrzeć z cukrem pudrem. Kolejno wbijac po jednym jajku. Masę podzielić na 2 porcje, do jednej dodać kakao, do drugiej - łyżeczkę aromatu. Do wyłożonej pergaminem formy wlewać porcjami na przemian masę waniliową i czekoladową. Potem obie masy przemieszać delikatnie widelcem, aby powstał marmurek.
Formę z ciastem ustawić na blasze z wodą (do 4 cm wysokości formy). Piec 1 1/2 godz. w temp. 180 stopni. Posypac pokruszonymi herbatnikami i odwrócić ciasto, aby herbatniki znalazły się na spodzie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 03.01.2014 06:16
pyszny sernik
Katarzyna59 13.06.2013 07:25
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat