Przepis i sposób przygotowania na: Sernik lodowy z miodem
Ciastka (proponuję użyć korzennych) wsypujemy do miseczki i rozgniatamy na drobny maczek, następnie podprażamy je na patelni z masłem. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Mikserem ubijamy ser mascarpone z żółtkami, białka odstawiamy do lodówki, następnie dodajemy serek waniliowy, miód i dokładnie to mieszamy. Na koniec dodajemy lody i całość mieszamy łyżką. Całość wkładamy na 0,5godz. do zamrażarki aby masa lekko stężała.
Ciasteczka wykładamy na dno tortownicy (22cm), pod spód radzę dać bezbarwną folię spożywczą. Wkładamy na 0,5godz. do zamrażarki.
Białka ubijamy ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Masę łączymy z pianą ubitą z białek.
Całość wylewany na spód ciasteczkowy i wkładamy na ok. 4 godz. do zamrażarki.
Jak sernik będzie zamarznięty posypujemy wierzch cynamonem.
Przed podaniem na chwilę wyjmujemy z zamrażarki do lodówki.