Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik lodowy z miodem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 80 gram
jajko 2 szt.
serek mascarpone 500 gram
serek waniliowy 175 gram
miód lipowy 100 ml
lody waniliowe 500 ml
Cynamon mielony Prymat 2 łyżki
herbatniki 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik lodowy z miodem

Wykonanie:

Ciastka (proponuję użyć korzennych) wsypujemy do miseczki i rozgniatamy na drobny maczek, następnie podprażamy je na patelni z masłem. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Mikserem ubijamy ser mascarpone z żółtkami, białka odstawiamy do lodówki, następnie dodajemy serek waniliowy, miód i dokładnie to mieszamy. Na koniec dodajemy lody i całość mieszamy łyżką. Całość wkładamy na 0,5godz. do zamrażarki aby masa lekko stężała.

Ciasteczka wykładamy na dno tortownicy (22cm), pod spód radzę dać bezbarwną folię spożywczą. Wkładamy na 0,5godz. do zamrażarki.

Białka ubijamy ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.

Masę łączymy z pianą ubitą z białek.

Całość wylewany na spód ciasteczkowy i wkładamy na ok. 4 godz. do zamrażarki.

Jak sernik będzie zamarznięty posypujemy wierzch cynamonem.

Przed podaniem na chwilę wyjmujemy z zamrażarki do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak