Przepis i sposób przygotowania na: Sernik krakowski
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, masło i siekamy wszystko razem nożem. Następnie dodajemy żółtka, jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na 30 min. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Najłatwiej to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku w temp. 170 st, C przez 15 min.
Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, olej oraz budyń i miksujemy wszystko razem do połączenia składników. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 5 min. odcedzamy i dodajemy do masy serowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszany do połączenia. Masę wylewamy na podpieczony spód. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, tniemy na paski i układamy na wierzchu ciasta, aby powstała kratka. Ciasto smarujemy rozkłóconym żółtkiem z mlekiem. Sernik pieczemy w 160 st. C przez 1 h. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Lukier: Sok z cytryny umieszczamy w miseczce, stopniowo dodajemy cukier puder i intensywnie mieszamy łyżką, aby powstał błyszczący lukier. Następnie ozdabiamy wierzch ciasta i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.