Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto blaszka 36/24,5 :
-
mąka pszenna
30 dag -
cukier puder
10 dag -
żółtko jajek
2 sztuki -
jajko
1 sztuka -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
masło 82%
18 dag
masa serowa:
-
ser na sernik
1 kilogramów -
żółtko jajek
8 sztuk -
białko
10 sztuk -
cukier
1.5 szklanki -
olej
6 łyżek -
budyń waniliowy
1 sztuka -
rodzynki
100 gramów
lukier:
-
cukier puder
15 dag -
sok z cytryny
3 łyżki
dodatkowo:
-
żółtko jajek
1 sztuka -
mleko
2.3 łyżki -
skórka pomarańczowa kandyzowana
0.5 szklanki
Sposób przygotowania
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, masło i siekamy wszystko razem nożem. Następnie dodajemy żółtka, jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na 30 min. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Najłatwiej to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku w temp. 170 st, C przez 15 min.
Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, olej oraz budyń i miksujemy wszystko razem do połączenia składników. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 5 min. odcedzamy i dodajemy do masy serowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszany do połączenia. Masę wylewamy na podpieczony spód. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, tniemy na paski i układamy na wierzchu ciasta, aby powstała kratka. Ciasto smarujemy rozkłóconym żółtkiem z mlekiem. Sernik pieczemy w 160 st. C przez 1 h. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Lukier: Sok z cytryny umieszczamy w miseczce, stopniowo dodajemy cukier puder i intensywnie mieszamy łyżką, aby powstał błyszczący lukier. Następnie ozdabiamy wierzch ciasta i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się