Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Spód
-
herbatniki
75 gram -
draże
100 gram -
masło lub margaryna
75 gram
Masa serowa
-
ser biały
500 gram -
kasztany jadalne
250 gram -
jajko
2 sztuki -
cukier
1 szklanka -
masło
1 łyżka -
mąka ziemniaczana
1 łyżka
Pianka
-
kawa rozpuszczalna
1,5 łyżeczki -
wrzątek
2 łyżki -
śmietana 30%
30 gram -
cukier puder
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Sernik kasztanowy z kawową pianką
Kroki postępowania







Przykryć tortownicę folia aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 30 minut i zmniejszyć temperaturę do 160 st. Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przez godzinę. Po tum czasie sernik wyjąć, ostudzić i odłożyć na noc do lodówki.
Pianka: Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wody, wymieszać, ostudzić. Cukier wymieszać z zagęstnikiem w miseczce. Schłodzoną kremówkę wstępnie ubić i dodać suche składniki. Ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać kawę delikatnie mieszając. Piankę nałożyć na sernik i posypać tartą czekoladą. Odłożyć na 30 min do lodówki, smacznego!
Komentarze (8)