Sernik kasztanowy z kawową pianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • herbatniki

    75 gram
  • draże

    100 gram
  • masło lub margaryna

    75 gram

Masa serowa

  • ser biały

    500 gram
  • kasztany jadalne

    250 gram
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • masło

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka

Pianka

  • kawa rozpuszczalna

    1,5 łyżeczki
  • wrzątek

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    30 gram
  • cukier puder

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik kasztanowy z kawową pianką foto
Spód: Do dużego woreczka foliowego wrzucić herbatniki oraz draże i wałkiem je rozdrobić ale niezbyt drobno, nie musi to być proszek mogą być większe kawałki.
Krok 2 - Sernik kasztanowy z kawową pianką foto
Przełożyć do miski, dodać kawałki margaryny i rozetrzeć wszystko w palcach. Konsystencja powinna być mokrego piasku. Tortownicę wysmarować masłem i dno wylepić kruszonką, uklepać. Odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok 3 - Sernik kasztanowy z kawową pianką foto
Masa: Kasztany umyć i dobrze osuszyć. Naciąć na krzyż każdą sztukę. Zagotować około 1 litra wody, posolić ją i wrzucić kasztany. Od ponownego zagotowania gotować 20 minut. Odcedzić, lekko przestudzić i obrać ze skorupki i skórki.
Krok 4 - Sernik kasztanowy z kawową pianką foto
Masło roztopić i ostudzić. W maszynce do mielenia zmielić połowę sera.
Krok 5 - Sernik kasztanowy z kawową pianką foto
astępnie zmielić kasztany a potem resztę sera. Przełożyć do miski i wymieszać oba składniki. Zmielić całość po raz drugi.
Krok 6 - Sernik kasztanowy z kawową pianką foto
Do miski wbić jajka i dodać cukier, utrzeć na jasny krem.Następnie cały czas ucierają dodać mąkę i cienki strumieniem wlewać margarynę.
Krok 7 - Sernik kasztanowy z kawową pianką foto
Następnie po łyżce dodawać ser i mieszać do połączenia składników. Masę wylać na przygotowany spód.

Przykryć tortownicę folia aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 30 minut i zmniejszyć temperaturę do 160 st. Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przez godzinę. Po tum czasie sernik wyjąć, ostudzić i odłożyć na noc do lodówki.
Pianka: Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wody, wymieszać, ostudzić. Cukier wymieszać z zagęstnikiem w miseczce. Schłodzoną kremówkę wstępnie ubić i dodać suche składniki. Ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać kawę delikatnie mieszając. Piankę nałożyć na sernik i posypać tartą czekoladą. Odłożyć na 30 min do lodówki, smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 22.03.2015 10:02
Bardzo fajny serniczek. Warto zrobić :)
Agnieszka-87-25 22.03.2015 09:27
coś nowego fajne!
Wiesława1 22.03.2015 09:11
oj musi być pyszny
Renata9 22.03.2015 07:36
Takiego serniczka jeszcze nie jadłam, ale pewnie jest bardzo dobry w smaku
AgaS10 22.03.2015 00:12
Świetny sernik :)
norweska20 22.03.2015 00:02
takie zestawienie to dla mnie nowość
Barbara777 21.03.2015 23:26
mniam smaczne!
tytka 21.03.2015 22:18
ciekawe połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat