Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik kasztanowy z kawową pianką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki 75 gram
draże 100 gram
masło lub margaryna 75 gram

Masa serowa

ser biały 500 gram
kasztany jadalne 250 gram
jajko 2 sztuki
cukier 1 szklanka
masło 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Pianka

kawa rozpuszczalna 1,5 łyżeczki
wrzątek 2 łyżki
śmietana 30% 30 gram
cukier puder 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kasztanowy z kawową pianką

Kroki postępowania

1
Spód: Do dużego woreczka foliowego wrzucić herbatniki oraz draże i wałkiem je rozdrobić ale niezbyt drobno, nie musi to być proszek mogą być większe kawałki.
Krok 1 - Sernik kasztanowy z kawową pianką foto
2
Przełożyć do miski, dodać kawałki margaryny i rozetrzeć wszystko w palcach. Konsystencja powinna być mokrego piasku. Tortownicę wysmarować masłem i dno wylepić kruszonką, uklepać. Odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok 2 - Sernik kasztanowy z kawową pianką foto
3
Masa: Kasztany umyć i dobrze osuszyć. Naciąć na krzyż każdą sztukę. Zagotować około 1 litra wody, posolić ją i wrzucić kasztany. Od ponownego zagotowania gotować 20 minut. Odcedzić, lekko przestudzić i obrać ze skorupki i skórki.
Krok 3 - Sernik kasztanowy z kawową pianką foto
4
Masło roztopić i ostudzić. W maszynce do mielenia zmielić połowę sera.
Krok 4 - Sernik kasztanowy z kawową pianką foto
5
astępnie zmielić kasztany a potem resztę sera. Przełożyć do miski i wymieszać oba składniki. Zmielić całość po raz drugi.
Krok 5 - Sernik kasztanowy z kawową pianką foto
6
Do miski wbić jajka i dodać cukier, utrzeć na jasny krem.Następnie cały czas ucierają dodać mąkę i cienki strumieniem wlewać margarynę.
Krok 6 - Sernik kasztanowy z kawową pianką foto
7
Następnie po łyżce dodawać ser i mieszać do połączenia składników. Masę wylać na przygotowany spód.

Przykryć tortownicę folia aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 30 minut i zmniejszyć temperaturę do 160 st. Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przez godzinę. Po tum czasie sernik wyjąć, ostudzić i odłożyć na noc do lodówki.
Pianka: Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wody, wymieszać, ostudzić. Cukier wymieszać z zagęstnikiem w miseczce. Schłodzoną kremówkę wstępnie ubić i dodać suche składniki. Ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać kawę delikatnie mieszając. Piankę nałożyć na sernik i posypać tartą czekoladą. Odłożyć na 30 min do lodówki, smacznego!
Krok 7 - Sernik kasztanowy z kawową pianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 22.03.2015 10:02
Bardzo fajny serniczek. Warto zrobić :)
Agnieszka-87-25 22.03.2015 09:27
coś nowego fajne!
Wiesława1 22.03.2015 09:11
oj musi być pyszny
Renata9 22.03.2015 07:36
Takiego serniczka jeszcze nie jadłam, ale pewnie jest bardzo dobry w smaku
AgaS10 22.03.2015 00:12
Świetny sernik :)
norweska20 22.03.2015 00:02
takie zestawienie to dla mnie nowość
Barbara777 21.03.2015 23:26
mniam smaczne!
tytka 21.03.2015 22:18
ciekawe połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak