Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    250 gram
  • żółtka

    5 sztuk
  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajka

    4 sztuki
  • cukier puder

    100 gram
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

    2 łyżki
  • Masa serowa

    1 szklanka
  • śmietana gęsta kwaśna

    400 gram
  • cukier puder

    2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyzka
  • dżem jagodowy

    200 gram
  • twaróg

    1 (na sernik, mielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka ucieram z cukrem pudrem, następnie dodaję po jednym żółtku cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Teraz obroty przestawiam na najniższe i dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Rękami z ciasta robię kulę, owijam w folię i wkładam do lodówki na 30 min. do schłodzenia.
Po tym czasie ciastem wyjętym z lodówki wylepiam dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Boki tortownicy wysmarowałam masłem i obsypałam kaszą manną. Na ciasto położyłam arkusz papieru do pieczenia i wysypałam fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170*C i piekę 10 minut, następnie zdejmuję papier z fasolkami i piekę jeszcze 5 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
Ser, cukier puder, mąkę i ekstrakt waniliowy miksuję, następnie dodaję po jednym jajku, każdorazowo chwilę miksując. Jedną szklankę masy serowej odkładam, będzie nam potrzebna do masy jagodowej.

Blenderem miksuję dżem jagodowy do uzyskania gładkiej masy. Dodaję 1 szklankę wcześniej odłożonej masy serowej i krótko miksuję, tylko do połączenia składników.
Pozostałą masę serową wykładam na podpieczony i przestudzony spód.

Wstawiam do piekarnika i piekę 25 minut w 170*C. Po tym czasie ciasto wyjmuję z piekarnika /nie wyłączając go/ i delikatnie nakładam łyżką masę serowo-porzeczkową.

Tortownicę wstawiam do piekarnika i piekę kolejne 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę przez 30 minut.
W tym czasie mieszam składniki polewy, którą nakładam na przestudzony sernik, zostawiając jednocentymetrowy pasek wokół brzegu ciasta.

Tortownicę ponownie wstawiam do piekarnia na 10 minut, po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam w nim sernik do całkowitego ostygnięcia.
Sernik przechowuję w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bernadeta1

14.01.2014 10:13
jagodowy jest na pewno rewelacyjny

czekoladka_m

05.08.2013 21:29
Cudowny sernik, dobrze, że jeszcze są jagody:)

gacopierz23

27.07.2013 22:40
przepis na czasie

alaaa

28.03.2013 20:43
oj pyszniuto będzie

Aneta41

25.03.2013 14:54
smakowicie wygląda, bardzo lubię takie proste ciasta:)

caralajna

16.03.2013 07:25
pyszny, efektowny sernik

anemon

14.08.2012 23:22
Jagody mogą być też mrożone.

Grazyna0211

11.06.2012 20:55
muszę spróbować zrobić taki serniczek zwłaszcza że sezon na jagody tuż tuż

misia53

10.05.2012 20:17
Ja sporo piekę używając zamiast jagód borówkę amerykanską bo mam swoją . Bardzo smakują mi takie ciasta

ben-ka

03.03.2012 08:42
serniczek......marzenie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat