Przepis i sposób przygotowania na: Sernik jagodowy
Rękami z ciasta robię kulę, owijam w folię i wkładam do lodówki na 30 min. do schłodzenia.
Po tym czasie ciastem wyjętym z lodówki wylepiam dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Boki tortownicy wysmarowałam masłem i obsypałam kaszą manną. Na ciasto położyłam arkusz papieru do pieczenia i wysypałam fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170*C i piekę 10 minut, następnie zdejmuję papier z fasolkami i piekę jeszcze 5 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
Ser, cukier puder, mąkę i ekstrakt waniliowy miksuję, następnie dodaję po jednym jajku, każdorazowo chwilę miksując. Jedną szklankę masy serowej odkładam, będzie nam potrzebna do masy jagodowej.
Blenderem miksuję dżem jagodowy do uzyskania gładkiej masy. Dodaję 1 szklankę wcześniej odłożonej masy serowej i krótko miksuję, tylko do połączenia składników.
Pozostałą masę serową wykładam na podpieczony i przestudzony spód.
Wstawiam do piekarnika i piekę 25 minut w 170*C. Po tym czasie ciasto wyjmuję z piekarnika /nie wyłączając go/ i delikatnie nakładam łyżką masę serowo-porzeczkową.
Tortownicę wstawiam do piekarnika i piekę kolejne 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę przez 30 minut.
W tym czasie mieszam składniki polewy, którą nakładam na przestudzony sernik, zostawiając jednocentymetrowy pasek wokół brzegu ciasta.
Tortownicę ponownie wstawiam do piekarnia na 10 minut, po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam w nim sernik do całkowitego ostygnięcia.
Sernik przechowuję w lodówce.