Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik jabłkowo-miętowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowo-miętowa

serek homogenizowany 1 kg (wiaderko, słodzony)
galaretka agrestowa 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
jogurt grecki 400 g
mięta 25 kropli ekstraktu
barwnik spożywczy do ciast zielony

Masa jabłkowo-cytrynowa

jabłka 600 g
cukier 3/4 szkl
woda 1/3 szkl
galaretka cytrynowa 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
jogurt grecki 200 g
cytryna 1 duża

Dodatkowo

biszkopty okrągłe 150 g
czekolada gorzka 50 g
potrzebne akcesoria kuchenne tortownica 26 cm
mięta liście do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik jabłkowo-miętowy

1. Jabłka myjemy , obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki, podlewamy wodą na patelni lub w rondlu z grubym dnem, przykrywamy nakrywką i dusimy, aż się rozpadną.Dodajemy cukier i smażymy odkryte ok. 10-15 minut, często mieszając.mus jabłkowy odstawimy i studzimy.
2. Galaretki rozpuszczamy (każdą osobno ) w 200 ml wody i też studzimy.
Żelatynę zalewamy w dwóch naczyniach chłodną wodą i wstawiamy do gorącej, żeby się całkowicie rozpuściła.
Cytrynę szorujemy i parzymy , ocieramy skórkę oraz wyciskamy sok.
3. 200 ml jogurtu miksujemy z cytrynową galaretką, dodajemy zimny mus jabłkowy, skórkę z cytryny, sok, a na koniec żelatynę (1 łyżkę ).
Jeśli uważamy , że masa jest za mało słodka, możemy dodać cukier puder do smaku.
Masę wkładamy na chwilę do lodówki.
4. 400 ml jogurtu miksujemy z zieloną galaretką, dodajemy serek po łyżce, ciągle miksując.
Na koniec wlewamy kilkanaście kropli barwnika zielonego oraz ekstrakt z mięty. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
5. W tym czasie tortownicę wykładamy biszkoptami.
Wlewamy masy na przemian na środek formy, aby utworzyć efekt zebry.
Wkładamy deser do lodówki, na kilka godzin do stężenia.
Dekorujemy wiórkami czekolady i listkami mięty.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 28.06.2017 08:50
zachęcająco wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak