Przepis i sposób przygotowania na: Sernik jabłkowo-miętowy
2. Galaretki rozpuszczamy (każdą osobno ) w 200 ml wody i też studzimy.
Żelatynę zalewamy w dwóch naczyniach chłodną wodą i wstawiamy do gorącej, żeby się całkowicie rozpuściła.
Cytrynę szorujemy i parzymy , ocieramy skórkę oraz wyciskamy sok.
3. 200 ml jogurtu miksujemy z cytrynową galaretką, dodajemy zimny mus jabłkowy, skórkę z cytryny, sok, a na koniec żelatynę (1 łyżkę ).
Jeśli uważamy , że masa jest za mało słodka, możemy dodać cukier puder do smaku.
Masę wkładamy na chwilę do lodówki.
4. 400 ml jogurtu miksujemy z zieloną galaretką, dodajemy serek po łyżce, ciągle miksując.
Na koniec wlewamy kilkanaście kropli barwnika zielonego oraz ekstrakt z mięty. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
5. W tym czasie tortownicę wykładamy biszkoptami.
Wlewamy masy na przemian na środek formy, aby utworzyć efekt zebry.
Wkładamy deser do lodówki, na kilka godzin do stężenia.
Dekorujemy wiórkami czekolady i listkami mięty.