Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Masa serowo-miętowa
-
serek homogenizowany
1 kg (wiaderko, słodzony) -
galaretka agrestowa
1 szt -
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżki -
jogurt grecki
400 g -
mięta
25 kropli ekstraktu -
barwnik spożywczy do ciast
zielony
Masa jabłkowo-cytrynowa
-
jabłka
600 g -
cukier
3/4 szkl -
woda
1/3 szkl -
galaretka cytrynowa
1 szt -
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 łyżka -
jogurt grecki
200 g -
cytryna
1 duża
Dodatkowo
-
biszkopty okrągłe
150 g -
czekolada gorzka
50 g -
potrzebne akcesoria kuchenne
tortownica 26 cm -
mięta liście
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Sernik jabłkowo-miętowy
2. Galaretki rozpuszczamy (każdą osobno ) w 200 ml wody i też studzimy.
Żelatynę zalewamy w dwóch naczyniach chłodną wodą i wstawiamy do gorącej, żeby się całkowicie rozpuściła.
Cytrynę szorujemy i parzymy , ocieramy skórkę oraz wyciskamy sok.
3. 200 ml jogurtu miksujemy z cytrynową galaretką, dodajemy zimny mus jabłkowy, skórkę z cytryny, sok, a na koniec żelatynę (1 łyżkę ).
Jeśli uważamy , że masa jest za mało słodka, możemy dodać cukier puder do smaku.
Masę wkładamy na chwilę do lodówki.
4. 400 ml jogurtu miksujemy z zieloną galaretką, dodajemy serek po łyżce, ciągle miksując.
Na koniec wlewamy kilkanaście kropli barwnika zielonego oraz ekstrakt z mięty. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
5. W tym czasie tortownicę wykładamy biszkoptami.
Wlewamy masy na przemian na środek formy, aby utworzyć efekt zebry.
Wkładamy deser do lodówki, na kilka godzin do stężenia.
Dekorujemy wiórkami czekolady i listkami mięty.
Komentarze (1)