Sernik jabłkowo-miętowy

Sernik jabłkowo-miętowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa serowo-miętowa

  • serek homogenizowany

    1 kg (wiaderko, słodzony)
  • galaretka agrestowa

    1 szt
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • jogurt grecki

    400 g
  • mięta

    25 kropli ekstraktu
  • barwnik spożywczy do ciast

    zielony

Masa jabłkowo-cytrynowa

  • jabłka

    600 g
  • cukier

    3/4 szkl
  • woda

    1/3 szkl
  • galaretka cytrynowa

    1 szt
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • jogurt grecki

    200 g
  • cytryna

    1 duża

Dodatkowo

  • biszkopty okrągłe

    150 g
  • czekolada gorzka

    50 g
  • potrzebne akcesoria kuchenne

    tortownica 26 cm
  • mięta liście

    do dekoracji
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sernik jabłkowo-miętowy

1. Jabłka myjemy , obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki, podlewamy wodą na patelni lub w rondlu z grubym dnem, przykrywamy nakrywką i dusimy, aż się rozpadną.Dodajemy cukier i smażymy odkryte ok. 10-15 minut, często mieszając.mus jabłkowy odstawimy i studzimy.
2. Galaretki rozpuszczamy (każdą osobno ) w 200 ml wody i też studzimy.
Żelatynę zalewamy w dwóch naczyniach chłodną wodą i wstawiamy do gorącej, żeby się całkowicie rozpuściła.
Cytrynę szorujemy i parzymy , ocieramy skórkę oraz wyciskamy sok.
3. 200 ml jogurtu miksujemy z cytrynową galaretką, dodajemy zimny mus jabłkowy, skórkę z cytryny, sok, a na koniec żelatynę (1 łyżkę ).
Jeśli uważamy , że masa jest za mało słodka, możemy dodać cukier puder do smaku.
Masę wkładamy na chwilę do lodówki.
4. 400 ml jogurtu miksujemy z zieloną galaretką, dodajemy serek po łyżce, ciągle miksując.
Na koniec wlewamy kilkanaście kropli barwnika zielonego oraz ekstrakt z mięty. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
5. W tym czasie tortownicę wykładamy biszkoptami.
Wlewamy masy na przemian na środek formy, aby utworzyć efekt zebry.
Wkładamy deser do lodówki, na kilka godzin do stężenia.
Dekorujemy wiórkami czekolady i listkami mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Stenka 28.06.2017 08:50
zachęcająco wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat