Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK GOTOWANY Z TRUSKAWKAMI
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, a następnie dodajemy żółtka oraz ser – miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do masy serowej i delikatnie łyżką mieszamy.
Masę wlewamy do garnka i na wolnym ogniu gotujemy ( do zabulgotania )– mieszamy, by nie dopuścić absolutnie do przypalenia.
Pod koniec wsypujemy budyń i dokładnie rozprowadzamy.
Foremkę wykładamy folią spożywczą, spód pokrywamy biszkoptami.
Wylewamy połowę gorącej masy serowej, przykrywamy połową pokrojonych w plasterki truskawek, kolejną warstwą biszkoptów i wylewamy resztę masy – wygładzamy, uderzamy o stół i wkładamy na noc do lodówki.
Po zastygnięciu wyciągamy z formy i dekorujemy resztą truskawek.
Smacznego!