Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik dyniowy z nutą pomarańczy na sucharkach

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:

sucharki 150 g
krem czekoladowy 230 g

Mus dyniowo-pomarańczowy

ser biały 500 g (z wiaderka)
sok pomarańczowy 150 ml
galaretka pomarańczowa 2
woda 1 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
galaretka pomarańczowa 2
wrzątek 1/2 szklanki
miąższ z dyni 300 g

Dodatkowo:

perełki cukrowe

Porada

Świetne ciasto wykonane na słodkim, czekoladowym spodzie z delikatną masą serową o wyczuwalnym smaku pieczonej dyni i słodkiej pomarańczy to moja propozycja na sezonowe, jesienne ciasto.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik dyniowy z nutą pomarańczy na sucharkach

Kroki postępowania

1
Spód:
Sucharki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23cm. Wstawić do lodówki.
Krok 1 - Sernik dyniowy z nutą pomarańczy na sucharkach foto
2
Masa serowo-dyniowa:
Dynię, obrać pokroić w kostkę, przełożyć na blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C około 50minut. Następnie wystudzić i zblendować na puree. Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę i wszystko wymieszać, lekko wystudzić. Galaretki rozrobić w 1/2 szklance wrzątku, a następnie pozostawić do lekkiego stężenia. Ser utrzeć z cukrem i mascarpone, następnie dodać puree z dyni, tężejącą galaretkę oraz przestudzoną żelatynę, całość dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki.
Krok 2 - Sernik dyniowy z nutą pomarańczy na sucharkach foto
3
Mus dyniowo-pomarańczowy:
Dynię obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka, wlać sok pomarańczowy, wodę i gotować do całkowitego rozpadnięcia dyni. Następnie zmiksować blenderem do postaci gładkiej masy, wsypać galaretki i całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia galaretek (nie gotować). Pozostawić do lekkiego stężenia, a następnie wylać do tortownicy i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Sernik udekorować kolorowymi perełkami cukrowymi.
Krok 3 - Sernik dyniowy z nutą pomarańczy na sucharkach foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 11.01.2017 23:28
po prostu cudo :)
edytazaw89@wp 16.09.2016 09:28
No nie piękny
Wiktoria29 14.09.2016 15:27
obłędny....
Pobitegarybarbary 14.09.2016 13:50
Tu jest wszystko co lubię, ser, dynia... boskie.
wyattearp 14.09.2016 11:51
smacznie wygląda
Krystyna32 14.09.2016 08:41
bardzo apetyczny
gosia56 14.09.2016 08:36
Na pewno pyszny
noninka77 14.09.2016 08:02
Pięknie wygląda :)
Anna169Hosz 14.09.2016 07:46
Cudny i pyszny - moje smaki.
Edith85 14.09.2016 07:24
Wygląda wspaniale
justynkag 14.09.2016 06:52
Cudowny serniczek
jagoda5913 14.09.2016 00:33
pięknie wygląda
sezamek 14.09.2016 00:28
świetny sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak