Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik czekoladowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 40 g
śmietana kremówka 200 g
gorzka czekolada 100 g
biała czekolada 100 g
mleko 5 łyżek
jajko 3 sztuki
cukier 100 g
ser śmietankowy 500 g
mąka ziemniaczana 50 g
kakao 2 łyżki
ciastka 200 z kawałkami czekolady

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czekoladowy

1. Masło rozpuścić. Ciasteczka zemleć, dodać do masła i wymieszać. Tortownicę (śr. 26 cm) posmarować olejem. Wyłożyć masę ciasteczkową, docisnąć ręką. Chłodzić 30 min.
2. Po 100 g kremówki przelać do 2 garnków, zagotować. Czekolady osobno posiekać. Wrzucić osobno do garnków ze śmietaną, rozpuścić. Do ciemnej masy dodać mleko. Obie masy przestudzić.
3. Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek i mąkę ziemniaczaną. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i ciemną masę czekoladową. Do drugiej dodać jasną masę czekoladową. Obie masy wykładać kleksami na spód ciasta. Wymieszać widelcem tak, by powstał marmurek.
4. Piec 50-60 min. w temp. 175 st. C (termoobieg 150). Po upieczeniu ciasto zostawić na 15 min w otwartym piekarniku.

Zapraszam na mojego bloga http://smakujmy.pl/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 26.02.2014 08:17
wygląda rewelacja !!!!!
Andrzej8 28.04.2013 12:14
wygląda bardzo smakowicie
Katarzyna34 28.04.2013 11:47
smakowity serniczek
kasienka23 28.04.2013 09:37
fajne ciasto!
Kasia35 28.04.2013 08:16
pychota :)
monisia1977 28.04.2013 07:44
super ciacho
Renata9 28.04.2013 07:20
smaczny serniczek
ZielonyPokoik 27.04.2013 22:07
Pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak