Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    40 g
  • śmietana kremówka

    200 g
  • gorzka czekolada

    100 g
  • biała czekolada

    100 g
  • mleko

    5 łyżek
  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    100 g
  • ser śmietankowy

    500 g
  • mąka ziemniaczana

    50 g
  • kakao

    2 łyżki
  • ciastka

    200 z kawałkami czekolady
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Masło rozpuścić. Ciasteczka zemleć, dodać do masła i wymieszać. Tortownicę (śr. 26 cm) posmarować olejem. Wyłożyć masę ciasteczkową, docisnąć ręką. Chłodzić 30 min.
2. Po 100 g kremówki przelać do 2 garnków, zagotować. Czekolady osobno posiekać. Wrzucić osobno do garnków ze śmietaną, rozpuścić. Do ciemnej masy dodać mleko. Obie masy przestudzić.
3. Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek i mąkę ziemniaczaną. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i ciemną masę czekoladową. Do drugiej dodać jasną masę czekoladową. Obie masy wykładać kleksami na spód ciasta. Wymieszać widelcem tak, by powstał marmurek.
4. Piec 50-60 min. w temp. 175 st. C (termoobieg 150). Po upieczeniu ciasto zostawić na 15 min w otwartym piekarniku.

Zapraszam na mojego bloga http://smakujmy.pl/

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Róża1

26.02.2014 08:17
wygląda rewelacja !!!!!

Andrzej8

28.04.2013 12:14
wygląda bardzo smakowicie

Katarzyna34

28.04.2013 11:47
smakowity serniczek

kasienka23

28.04.2013 09:37
fajne ciasto!

Kasia35

28.04.2013 08:16
pychota :)

monisia1977

28.04.2013 07:44
super ciacho

Renata9

28.04.2013 07:20
smaczny serniczek

ZielonyPokoik

27.04.2013 22:07
Pysznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat