Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik chałwowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

ciastka maślane 170 g
masło 50 g

Masa chałowowa

chałwa 285 g
zaparzona mocna kawa 100 ml
śmietana kremówka 100 ml

Masa serowa

ser biały 500 g
serek mascarpone 500 g
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 1 szklanka
jajko 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik chałwowy

Najpierw przygotować spód. Ciasteczka pokruszyć i połączyć z masłem. Mocno uklepać wykładając dno tortownicy.
Następnie przygotować masę chałwową. Chałwę pokruszyć przełożyć do rondelka, dodać kawę i kremówkę. Całość mieszać do rozpuszczenia się chałwy, ale uważać, aby nie zagotować. Następnie ostudzić.
Na końcu przygotować masę serową. Twaróg przecisnąć przynajmniej 2 razy przez praskę, następnie dodać do niego mascarpone, cukier i mąkę. Całość dokładnie zmiksować. Następnie wbić po jednym jajku za każdym razem miksując. Pod koniec delikatnie połączyć z masą chałową.
Tak przygotowaną masę wylać na ciasteczka i wstawić do piekarnika. Piec najpierw 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 90 minut. Wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Helena63 03.09.2015 18:31
wygląda bardzo smakowicie
Justi2401 03.09.2015 16:35
Uwielbiam serniki, chałwę kocham, więc połączenie jak dla mnie genialne :)
agnieszka214 03.09.2015 16:06
nie ma jak pyszny serniczek
mirosława4 03.09.2015 15:40
apetyczny !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak