Sernik babci

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg

    40 dag
  • jajka

    2 szt
  • cukier

    20 dkg
  • tłuszcz do formy

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    wg uznania
  • drożdże

    1 dkg
  • ziemniaki ugotowane

    w mundurkach dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i przepuścić przez przez maszynę wraz z dobrze odciśniętym twarogiem. Utrzeć doskonale na misce, dodać cukier utarty do białości z żółtkami oraz rozprowadzone w łyżce letniej wody drożdże. Ucierać jeszcze razem 10 min. Uszyć formę papierową, tę formę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Włożyć w to masę serową i upiec w niezbyt gorącym piecu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 11.12.2013 10:27
pyszny sernik
adam1f 05.09.2012 00:06
dobry
olkaaa 03.11.2011 15:22
mniam
olkaaa 03.11.2011 15:21
mniam
olkaaa 03.11.2011 15:21
mniam
zuzanna_z 03.11.2011 14:48
zapowiada się bardzo smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat