Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik a'la kukułka

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na kukułkę

masło 60 g
cukier 1 szklanka
woda 3 łyżki
mleko 2% 1/2 szklanki
kakao 1 łyżka
spirytus 1 łyżka

Masa serowa

twaróg 1 kg
masło lub margaryna 125 g
jajko 3 sztuki
budyń śmietankowy 2 opakowania
cukier 1,5 szklanki
jogurt naturalny 2 łyżki

Biała polewa

masło lub margaryna 125 g
cukier 1/2 szklanki
mleko 2% 1/4 szklanki
mleko w proszku 1 szklanka
śmietana 30% 2-3 łyżki

Porada

Możecie kupić cukierki kukułki i je sobie rozpuścić

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik a'la kukułka

Kroki postępowania

1
Cukier z wodą karmelizuję, następnie ostrożnie dodaję masło, mieszam do połączenia składników, potem dodaję mleko, kakao i na końcu dolewam alkohol. Masę odstawiam by przestygła.
Krok 1 - Sernik a'la kukułka foto
2
Masło ucieram z cukrem na puch dodając po jednym całym jajku. Twaróg mielę trzykrotnie, dodaję do masy maślanej, następnie dodaję budynie i jogurt naturalny.
Krok 2 - Sernik a'la kukułka foto
3
Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę serową, wylewam na wierzch masę kukułkową i mieszam za pomocą patyczka do szaszłyków.
Krok 3 - Sernik a'la kukułka foto
4
Piekarnik nagrzewam do 120°C i wstawiam ciasto na 1h 20 min. następnie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze ok 30-40 min. W razie konieczności wierzch nakrywam folią aluminiową. Upieczony sernik wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia.
Składniki polewy-oprócz mleka w proszku- podgrzewam aż połączą się ze sobą. Zestawiam z palnika, wsypuję mleko w proszku i mieszam rózgą by nie było grudek. W razie konieczności polewę rozcieńczam słodką śmietanką lub jogurtem naturalnym.
Polewą smaruję wierz przestudzonego sernika. Całość odstawiam, najlepiej na całą noc.
Krok 4 - Sernik a'la kukułka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 15.05.2015 07:28
Przepyszne
Benita 13.05.2015 17:05
Musi być pyszny. Bardzo ciekawa propozycja.
mirosława4 13.05.2015 16:54
ciekawy przepis warty wypróbowania
Zdzisław 13.05.2015 15:51
takie słodkości bardzo lubię
pajbek 13.05.2015 15:26
Takiego jeszcze nie jadłam :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak