Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek dla dzieci
Dwie nieduże prostokątne foremki o wymiarach 14 x 22 cm wykładamy folią aluminiową.
Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 240 ml wrzącej wody, a agrestową w 350 ml. Z obu galaretek odmierzamy po 260 ml płynu i gdy przestygnie, wlewamy do foremek wyłożonych folią. Pozostałą galaretkę możemy wlać do miseczki i zostawić do stężenia- będziemy ją mogli dodać do masy serowej.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody.
Truskawki dokładnie płuczemy, usuwamy szypułki. Miksujemy na gładką masę, dodajemy przestudzoną galaretkę truskawkową. 350 ml masy przelewamy do niedużej miseczki. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią aluminiową.
Gdy galaretki jagodowa i agrestowa całkowicie stężeją, wyciągamy je z formy i układamy na desce do krojenia "folią do góry". Przy pomocy silikonowego pędzelka smarujemy folię wrzącą wodą i ściągamy ją z galaretki (można to zrobić także nie ogrzewając galaretki wrzącą wodą, ale będzie to o wiele trudniejsze, gdyż folia może się drzeć, a galaretka nie zachowa jednolitej struktury).
Foremkami do ciastek wycinamy z galaretki kwadraciki o boku około 2,5-3 cm. Ścinki galaretek drobno siekamy.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, studzimy.
Na boku tortownicy układamy na przemian po jednym kwadracie z czerwonej i zielonej galaretki. Gdy ułożymy 4-5 kwadratów, zalewamy je dwoma- trzema łyżkami cytrynowej galaretki i wstawiamy tortownicę pionowo do lodówki.
Gdy kwadraciki się złączą, układamy kolejną partię i znowu zalewamy je cytrynową galaretką. Czynność powtarzamy do obtoczenia całej dolnej obręczy tortownicy, a następnie w ten sam sposób układamy górną warstwę galaretek.
Resztę cytrynowej galaretki wlewamy do wyłożonej folią aluminiową foremki o wymiarach 14 x 22 cm i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Miseczkę z musem truskawkowym wkładamy na 2-3 sekundy do wrzącej wody, ale tylko tak, aby ogrzać naszą galaretę i aby nie dostała się do niej woda.
Wykładamy mus na środek tortownicy (najlepiej zrobić to nakładając tortownicę na miseczkę i energicznie odwracając miskę do góry dnem).
Żelatynę wsypujemy do 60 ml wrzącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy 2-3 łyżki serka homogenizowanego i energicznie z nim mieszamy.
Pozostały serek homogenizowany umieszczamy w misie robota i miksując na średnich obrotach wlewamy żelatynę.
Gdy składniki dokładnie się połączą, dorzucamy pokrojone ścinki galaretki agrestowej i jagodowej, mieszamy łyżką.
Masę serową przekładamy do tortownicy. Wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do stężenia.
Żółtą galaretkę wyciągamy z foremki na deskę- folią do góry. Silikonowym pędzelkiem smarujemy folię odrobiną wrzącej wody i ściągamy ją z galaretki. Foremkami do ciastek wycinamy niewielkie kółeczka i układamy je na wierzchu sernika.