Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serkowe placuszki z krówkami i polewą krówkową

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

serek waniliowy 200 gram
cukierki krówki 60 gram
jajko 2 sztuki
masło 1 łyżka
mąka pszenna 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Polewa

cukierki krówki 60 gram
mleko 2-3 łyżki

Opcjonalnie

masło do smażenia 2-3 łyżki

Porada

Z podanych proporcji wychodzi 10-12 placuszków. Krówki powinny być miękkie.

Przepis i sposób przygotowania na: Serkowe placuszki z krówkami i polewą krówkową


Serek, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól i roztopione masło wymieszać na jednolitą masę.
(Jeśli jest za gęsta można dolać mleka.)
Cukierki drobno pokroić i połączyć z ciastem.
Placuszki smażyć na maśle/oleju lub całkowicie bez tłuszczu (najlepiej na patelni teflonowej).
(Smażone na każdy sposób są pyszne.)
Przygotować polewę.
Krówki drobno posiekać i rozpuścić w mleku lub śmietance.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.02.2017 00:00
Fajne placki.
Patrycja33 19.08.2016 10:16
mniam,palce lizac:-)
AZgotuj 16.08.2016 12:31
od samego patrzenia ślinka cieknie :)
Diana Rusiłowicz 16.08.2016 12:10
Super... :)
Ola1984 16.08.2016 12:03
Mniam, smakowicie wyglądają :)
dodi 16.08.2016 11:57
moje smaki, mniam
Mniam 16.08.2016 10:47
Idealne placuszki :)
Maridka19 16.08.2016 10:39
Bardzo fajny pomysł zawsze to coś nowego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak