Przepis i sposób przygotowania na: Serduszka
Dodatkowo rozpuszczamy połowę galaretki czerwonej w ¾ szklanki wody i studzimy.
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy razem. Dokładamy cukier i żółtka. Zarabiamy ciasto. Gotowe wałkujemy na grubość około 4 mm. Za pomocą foremek wycinamy serduszka (parami pełne serce i serce z wyciętym małym sercem w środku). Ciasteczka pieczemy około 10-15 min w 180°C. Gotowe serca przekładamy masą budyniową. Po przełożeniu środki ciastek zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do zastygnięcia.
Ciasteczka te można robić oczywiście w różnych kształtach. Często robie po prostu koła. Używam też różnych kolorów galaretek (zielony, pomarańczowy). W każdym wydaniu smakują pysznie. Idealnie pasują na każdy rodzaj przyjęć. Są kruchutkie i pachnące.