Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serca z piernika

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
jaja 3 szt.
miód 12 dag
mocna kawa zaparzona 1 szklanka
masło 12,5 dag
orzechy 1 szklanka
powidło 1 słoiczek
składniki na polewę:
cukier 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 1 szt
woda 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
masło 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Serca z piernika

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Kawę zaparzyć, wlać miód i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku wlać wystudzony miód z kawą. Wsypać mąkę z sodą, dodać sztywno ubitą pianę z białek, lekko wymieszać i wsypać orzechy lecz nie koniecznie. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut.
Krok 1 - Serca z piernika foto
2
W międzyczasie ugotować syrop z cukrami i wodą- odstawić dodać sok z cytryny . Gdy zacznie gęstnieć dodać masło, kakao, rozetrzeć na gładką masę i posmarować upieczony przestudzony piernik.Następnie wycinać foremką serca , kroić na pół ,smarować powidłem i zlepiać .
Krok 2 - Serca z piernika foto
3
Można dodatkowo ozdobić np. pisakami żelowymi,a pozostały piernik fantazyjnie drobno pokroić i wykorzystać do kawy.
Krok 3 - Serca z piernika foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danusia19671 13.01.2014 20:11
fajne ciasto
stokrotka 13.01.2014 19:08
super serduszko!
Pyszota 13.01.2014 18:30
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak