Ser topiony pomidorowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    mały kubek
  • masło

    1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2/3 łyżeczki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    mielony
  • jajko

  • twaróg

    350 (tłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozpuścić na patelni, dolać śmietanę, wsypać sól i dużą szczyptę białego pieprzu, wymieszać. Twaróg rozgnieść widelcem i dodać do śmietany. Wymieszać dokładnie i ogrzewać na małym ogniu dodając sodę - mieszać, stale ogrzewając, aż ser się stopi - domieszać dobrą gęstą pastę pomidorową. Wbić jajko i bardzo dokładnie wymieszać, stale podgrzewając mieszaninę na małym płomieniu, aż jajko zagęści całość. Nie odchodzić od patelni, bo jajko zetnie się w nieapetyczne kłaczki.
Przelać serek do miseczki opłukanej zimną wodą i pozostawić do przestygnięcia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 16.04.2014 19:12
Pyszny pomysł :)
Habibi 11.10.2013 12:14
Polecam zrobić i przekonać się osobiście ;)
Christopher 10.10.2013 23:47
Ciekawi mnie smak takiego pomidorowego serka.
jolanta53 10.10.2013 14:18
Robiłam już w różnych smakach ale na pomidorowy to mi nawet pomysł nie przyszedł:) Pięknie wygląda.
Konczi 10.10.2013 08:18
fajny pomysł
Ewa 10.10.2013 06:13
Brzmi ciekawie :)
Jadwiga/Jaga85 09.10.2013 22:30
Ciekawy, ciekawy przepis!
Megg 09.10.2013 22:23
bardzo ciekawy przepis
nutellla 09.10.2013 20:03
bardzo dobre :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat