Ser biały

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    5 l
  • śmietany

    1 łyżka
  • soli

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko wiejskie przelewamy do dużego garnka i pozostawiamy na noc lekko podgrzewając i dodając śmietanę( nie zagotować). W tym czasie mleko zacznie kwaśnieć. Następnego dnia przygotować dużą gazę (w kształcie trójkąta) Zsiadłe mleko pomieszać a następnie przecedzić powstałe bryłki twarożku do przygotowanej gazy. Odcisnąć i pozostawić twarożek aż całkowicie ścieknie z gazy. Następnie końcówkę gazy związać na węzeł i przycisnąć np.deseczkami tak aby uformował się kształt np.trójkąta lub okrągły. Pozostawić na noc. Następnie delikatnie zdjąć gazę i ser wstawić do lodówki. Posypać solą lub koperkiem do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Czarnula87 19.09.2013 15:04
domowy najlepszy
Kasia35 19.09.2013 08:18
świetny ten twaróg tylko dużo z nim roboty ;)
Kuchenka 18.09.2013 22:57
Kocham taki serek
migotka28 18.09.2013 21:52
moja mam taki robiła tylko okrągły był bo dociskała go od góry to dopiero byłe ser nie toco teraz
sanielcia 18.09.2013 19:55
Kiedyś pamiętam jak moja babcia taki robiła z mleka od swojej krowy, to było coś. Super jest taki swojski
Aleksandra/Olcia 18.09.2013 19:50
mniam mniam
treonina 18.09.2013 19:42
pamiętam jak moja babcia taki robiła do sernika :-) świetny był
Sroczka 18.09.2013 19:33
Nie ma to jak domowe wyroby.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat