seler z papryką w słoiku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • seler korzeniowy duży

    2 szt.
  • papryka czerwona

    1/2 kg
  • cebula biała

    2 szt.
  • koper świeży

    8 gałązek
  • sól do gotowania selerów

    2 łyżki
  • woda

    2 l
  • olej

    4 łyżki
  • Gorczyca biała cała Prymat

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    8 szt.
  • sól

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    8 ziarenek
  • ocet

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Selery obierz, umyj, pokrój w słupki. Gotuj 3-4 minuty w posolonej wodzie, odcedź. Papryki przetnij na połówki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Obierz cebule i potnij w cienkie talarki. Warzywa wymieszaj i powkładaj do słoików. Do każdego włóż 2 gałązki kopru.
Przyrządź zalewę: Wodę wymieszaj z octem, dodaj gorczycę, listki laurowe, pieprz oraz sól i cukier do smaku. Gotuj 10 minut. Lekko przestudź.
Ciepłą marynatą zalej składniki w słoikach. Do każdego wlej łyżkę oleju. Słoiki szczelnie zamknij. Pasteryzuj około 20 minut w temperaturze 85 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 20.06.2012 20:11
A to ciekawe :)
Grażyna13 20.06.2012 20:11
A to ciekawe :)
Sylwia88 21.02.2011 00:22
super
MAŁGORZATA79 01.02.2011 15:53
ciekawy
Tika4444 19.01.2011 10:32
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat