Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seler duszony w mleku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

seler korzeniowy 1 duży
mleko 3,2% 1 litr
masło 2 łyżki
sól selerowa do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Podawać jako dodatek do obiadu.

Przepis i sposób przygotowania na: Seler duszony w mleku

Selera obrać, dokładnie umyć i odsączyć z nadmiaru wody - pokroić na ćwiartki. Ułożyć w szerokim garnku i zalać tłustym mlekiem, lekko posolić i postawić na średnim płomieniu. Zagotować, stale pilnując, aby mleko nie wykipiało. Zmniejszyć płomień do minimum, dodac masło, nakryć lekko uchyloną pokrywką i gotować do czasu, aż seler będzie miękki, ale nie rozgotowany.
Odcedzić kawałki selera i pozostawić do ostygnięcia - zetrzeć na tarce o największych oczkach.
W międzyczasie odparować mleko - najszybciej będzie na dużej patelni.
Kiedy mleko zmniejszy znacznie objętość dodać utartego selera, wymieszać i doprawić do smaku solą selerową i dużą ilością pieprzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 30.10.2015 09:05
Bardzo ciekawy pomysł na selera. Muszę wypróbować :)
Habibi 30.10.2015 08:41
to moja ulubiona wersja selera poza surowym ;)
jagoda5913 30.10.2015 01:01
dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak