Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sękacz z gruszką w sosie waniliowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sękacz podlaski 1 sztuka
mleko 500 mililitrów
masło 1 łyżka
mąka ziemniaczana 4 łyżeczki
ziarenka z laski wanilii 2 sztuki
połówki gruszek
cukier waniliowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sękacz z gruszką w sosie waniliowym

Ugotować sos: wlać mleko do garnka - odlać z niego pół szklanki - w połowie szklanki mleka rozrobić mąkę ziemniaczaną..

Do gorącego mleka w garnku wsypać cukier, dodać pastę, dodać masło, a kiedy całość się zagotuję wlać mieszankę mączną. Mieszać, aż zgęstnieje.

Sękacza pokroić w krążki w szerz i podzielić na połówki, ułożyć na talerzach lub w
pucharkach.

Gruszki zagrzać w zalewie, pokroić w plasterki i położyć po jednej połówce do każdej porcji sękacza.

Całość polać dużą ilością waniliowego sosu i podawać od razu po przygotowaniu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 19.05.2016 16:26
To chyba nie ten sękacz o który mi chodziło, ale wygląda ciekawie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak