Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
sękacz podlaski
1 sztuka -
mleko
500 mililitrów -
masło
1 łyżka -
mąka ziemniaczana
4 łyżeczki -
ziarenka z laski wanilii
2 sztuki -
połówki gruszek
-
cukier waniliowy
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Sękacz z gruszką w sosie waniliowym
Do gorącego mleka w garnku wsypać cukier, dodać pastę, dodać masło, a kiedy całość się zagotuję wlać mieszankę mączną. Mieszać, aż zgęstnieje.
Sękacza pokroić w krążki w szerz i podzielić na połówki, ułożyć na talerzach lub w
pucharkach.
Gruszki zagrzać w zalewie, pokroić w plasterki i położyć po jednej połówce do każdej porcji sękacza.
Całość polać dużą ilością waniliowego sosu i podawać od razu po przygotowaniu.
Komentarze (1)