Sękacz z gruszką w sosie waniliowym

Sękacz z gruszką w sosie waniliowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sękacz podlaski

    1 sztuka
  • mleko

    500 mililitrów
  • masło

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżeczki
  • ziarenka z laski wanilii

    2 sztuki
  • połówki gruszek

  • cukier waniliowy

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Sękacz z gruszką w sosie waniliowym

Ugotować sos: wlać mleko do garnka - odlać z niego pół szklanki - w połowie szklanki mleka rozrobić mąkę ziemniaczaną..

Do gorącego mleka w garnku wsypać cukier, dodać pastę, dodać masło, a kiedy całość się zagotuję wlać mieszankę mączną. Mieszać, aż zgęstnieje.

Sękacza pokroić w krążki w szerz i podzielić na połówki, ułożyć na talerzach lub w
pucharkach.

Gruszki zagrzać w zalewie, pokroić w plasterki i położyć po jednej połówce do każdej porcji sękacza.

Całość polać dużą ilością waniliowego sosu i podawać od razu po przygotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Klausia 19.05.2016 16:26
To chyba nie ten sękacz o który mi chodziło, ale wygląda ciekawie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat