Schabowy zawijaniec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1,2 kg
  • file z kurczaka

    20 dag
  • ser żółty

    6 plastrów
  • oliwa

    3 łyżki
  • musztarda rosyjska

    2 łyżki
  • por (biała część)

    1 szt.
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    do smaku
  • sól zmiękczająca mięso

    do smaku
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schabowy zawijaniec foto
Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozciąć tak, aby z mięsa uzyskać prostokątny płat. Natrzeć marynatą przyrządzoną z musztardy, oliwy z oliwek oraz przypraw - curry, białego pieprzu, papryki słodkiej mielonej i odrobiny soli zmiękczającej mięso. Schab złożyć na trzy części, przykryć folią spożywczą i wstawić na 12 godzin do lodówki.
Krok 2 - Schabowy zawijaniec foto
Oczyszczony filet z kurczaka pokroić na paski. Posypać solą czosnkową i papryką słodka mieloną.
Krok 3 - Schabowy zawijaniec foto
Każdy pasek kurczaka owinąć w plaster żółtego sera.
Krok 4 - Schabowy zawijaniec foto
Schab rozwinąć. Ułożyć na nim zawinięte w żółty ser paski kurczaka. Zwinąć i ciasno obwiązać nicią.
Krok 5 - Schabowy zawijaniec foto
Por przekroić na połowę, podzielić na liście i sparzyć. Obłożyć nimi zwinięty schab. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, które następnie umieścić w rękawie do pieczenia
Krok 6 - Schabowy zawijaniec foto
Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 25.11.2012 16:06
co tu dużo pisać - danie mistrzowskie
elzbietar64 10.04.2012 23:26
bardzo ładny wyszedł
iknkirke 06.02.2012 13:31
mniam
mala2021 31.01.2012 12:18
apetycznie wygl?da
pacpaw 14.12.2011 20:29
prezentuje się znakomicie
Nina7 07.12.2011 08:15
Apetyczny
Misiek1 04.12.2011 12:02
Zapowiada się bardzo smacznie:)
MAR3STA 01.12.2011 08:34
ekstra apetyczny;)
BernadettaP 01.12.2011 07:09
pyszny :)
Ewa6274879 30.11.2011 23:19
Super pomysł - bardzo mi się podoba ten przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat