Schabowy w sosie

Schabowy w sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 łyżka mąki

  • 1 szklanka tartej bułki

  • sól

  • pieprz

  • Składniki do sosu:

  • 1/2 I wywaru z mięsa i warzyw

  • sól i pieprz

  • 1/8 I czerwonego wina

  • 30 g mąki (2 duże łyżki)

  • 25 g cebuli pokrojonej w kostkę

  • 40 g masła

  • schab bez kości

    4 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kotlet schabowy:
Plastry mięsa opłucz w letniej wodzie. Następnie na twardym podłożu ułóż ścierkę, na to deskę. Rozbijaj tłuczkiem plastry mięsa tak, aby przynajmniej o połowę zwiększyły swoją powierzchnię. Staraj się, żeby mięso za bardzo się nie postrzępiło, a zwłaszcza, żebyś go nie przebił na wylot :)
Przygotuj sobie dwa talerze: na pierwszym rozbełtane, surowe jajko na drugim - bułkę tartą zmieszaną z mąką, solą i pieprzem (ew. vegetą). Bierz przygotowane kotlety i dokładnie obtaczaj je najpierw w jajku, a potem w panierce.
Rozpuść i porządnie rozgrzej na patelni tłuszcz (powinno być go sporo, tak, żeby równomiernie pokrył całe dno patelni) i ułóż na płasko kotlety. Smaż po 2 minuty z obu stron na mocnym ogniu (uważaj, tłuszcz może pryskać!), kiedy kotlety się obsmażą i zrumienią, możesz zmniejszyć płomień i przykryć patelnię pokrywką (ale zaglądaj pod nią od czasu do czasu, żeby nie dopuścić do przypalenia). Po 4 -5 minutach smażenia kotlety będą gotowe do wykładania na talerze.

Sos:
Z mąki i drobno pokrojonej w kostkę cebuli, przyrządzić zasmażkę, dodać wino i wywar. Sos gotować minimum 10 minut, aż zgęstnieje.
Sos można przecedzić, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz rozrzedzić śmietaną. Gęstego so­su nie należy zamrażać bowiem może stracić właściwą konsysten­cję.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agata1722

30.08.2011 20:53
...w sosie najlepsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat