Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowy po wiejsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Czasem inspiracja na kolejny przepis powstaje po zjedzeniu jakiegoś dania "na mieście", o którym wiemy tylko tyle, jak się nazywa, a o tym co tworzy jego smak, domyślamy się w trakcie konsumpcji.

Składniki:

Składniki:

kotlety schabowe 2 sztuki
szynka 2 plastry
żółty ser 2 plastry
jajka duże 2 sztuki
olej rzepakowy 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowy po wiejsku

Kotlet schabowy ma różne oblicza. Może być po zbójnicku, cygańsku, królewsku, chłopsku, góralsku, kowalsku, staropolsku czy wiejsku. Nazwa oraz skład często zależą od inwencji kucharza :) 

W tym przepisie na kotlet schabowy po wiejsku, smak klasycznego schabowego podkręcają żółty ser i wędlina.

1. Jajka rozkłócamy z solą i pieprzem.

2. Mięso lekko oprószamy solą i pieprzem. Na każdą sztukę kładziemy ser i wędlinę.

3. Tak przygotowane kotlety zanurzamy w jajku i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Smażenie najlepiej zacząć od strony szynki.

Kotlety schabowe po wiejsku podajemy z ulubionymi dodatkami, np. tłuczonymi ziemniaczkami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak