Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowe sakiewki

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab 500 g
cebula biała 1 szt
szynka wieprzowa 4 plasterki
pomidory suszone Smak 8-10 szt
jajko 1 szt
oliwa z suszonych pomidorów 2 łyżki
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe sakiewki

Kroki postępowania

1
Schab pokroić na 5 plastrów i bardzo dokładnie rozbić tak aby były jak najcieńsze ale bez dziur, posolić oraz popieprzyć. Na patelni rozgrzać oliwę pomidorową zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojona szynkę parmeńska oraz suszone pomidory. Gdy wszystko się razem przesmaży dodać jajko i energicznie wymieszać. Farsz nakładać na środek rozbitego schabu.
Krok 1 - Schabowe sakiewki foto
2
Najpierw zawinąć do środka dłuższe boki a następnie krótsze tworząc sakiewkę/kopertę. Sakiewki smażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.
Krok 2 - Schabowe sakiewki foto
3
Podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Z płyny pozostałego po duszeniu możemy zrobić sos zaciągając go woda wymieszaną z mąką. Serwujemy z kiszonymi ogórkami i kaszą gryczaną.
Krok 3 - Schabowe sakiewki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 11.12.2014 15:43
pysznie wyglądają
pajbek 29.11.2014 16:35
Pyszne mięsko :-)
agogo2 29.11.2014 15:21
swietne na obiadek
cukiereczek 29.11.2014 14:16
pomysłowe i apetyczne
Gracer 29.11.2014 14:00
smaczne mięsko
Zdzisław 29.11.2014 12:59
takie mięso lubię
ada.la 29.11.2014 12:55
zapowiada się pyszny obiadek
RenataZ-et 29.11.2014 11:53
rewelacyjna propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak