Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowe bitki w sosie pieczarkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 5 plastrów
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
cebula 1 sztuka
pieczarki 30 dkg
kostka mięsna 2 sztuki
mąka pszenna 1 czubata łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe bitki w sosie pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Plastry schabu przekroić na pół, rozbić tłuczkiem.
Krok 1 - Schabowe bitki w sosie pieczarkowym foto
2
Mięso oprószyć solą i pieprzem, zrumienić z obu stron na oleju.
Krok 2 - Schabowe bitki w sosie pieczarkowym foto
3
Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją.
Krok 3 - Schabowe bitki w sosie pieczarkowym foto
4
Dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Smażyć, co chwilę mieszając, aż prawie cały płyn z grzybów odparuje.
Krok 4 - Schabowe bitki w sosie pieczarkowym foto
5
Do mięsa z grzybami dodać kostki mięsne, wlać 3 szklanki wody, zagotować. Gotować bez przykrycia ok. 10 minut.
Krok 5 - Schabowe bitki w sosie pieczarkowym foto
6
Mąkę rozmieszać w 1 szklance zimnej wody, zagęścić nią sos.
Krok 6 - Schabowe bitki w sosie pieczarkowym foto
7
W razie potrzeby sos doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.
Krok 7 - Schabowe bitki w sosie pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 11.07.2015 18:06
Pyszny obiadek, zjadłabym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak