Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab zapiekany pod kołderką.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1 szt
smalec 1 łyżka
majonez 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól, pieprz
dekoracja
ananas z puszki 2 plastry
schab bez kości 15 dag
ser gouda 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Schab zapiekany pod kołderką.

Dno naczynia do zapiekania wysmarować smalcem lub innym tłuszczem. Osobiście, jeżeli chodzi o kotlety schabowe jestem za smalcem.
Cebulę pokroić w krążki i krótko zeszklić. Położyć w naczyniu do zapiekania, jako pierwszą warstwę.
Następnie, schab pokroić ( w przypadku moim 3 sztuki ) na 0,5 cm. plastry.Schab z każdej strony uderzyć lekko 2 razy tłuczkiem do mięsa, posolić, oprószyć pieprzem i położyć na cebuli.
Teraz układać plastry ananasa lub jabłek (winne). Można to i to.
Całość posypać startym żółtym serem np.gouda i lekko posmarować majonezem.
W celu uzyskania ładnej brązowej skorupki, majonez należy posypać bułką tartą.
Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 oC około 45 minut.
Danie to można zrobić dla większej ilości osób np. w naczyniu do tarty albo na blasze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 11.07.2014 20:10
rewelacyjna propozycja
Rysia 04.01.2014 23:44
Smaczne danie.
Cukiereczek13 04.01.2014 19:48
pysznie wygląda ;)
Adamorek 04.01.2014 16:49
doskonałe jedzonko
Konczi 04.01.2014 16:30
jak zawsze pysznie u Ciebie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak