Schab z sezamem

Schab z sezamem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płynny miód

    1 1/2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    1 łyżeczka
  • nasiona sezamu

    1 łyżka
  • sól

    - -
  • rosół z kury Kucharek

    1 szklanka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    2 łyżeczki
  • schab bez kości

    1 (środkowy)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Schab z sezamem

Mięso umyć, osuszyć, lekko zbić tłuczkiem, oprószyć solą, zielem angielskim Prymat i postawić w lodówce na 2 godz. Następnie mięso zrumienić ze wszystkich stron na oleju z dodatkiem 1,5 łyżki masła. Ułożyć mięso w brytfannie, podlać bulionem i piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Miód rozpuścić w 3 łyżkach wody. Schab często polewać wytworzonym sosem na przemian z roztworem miodu. Po 40 min odwrócić mięso i posypać sezamem. Upieczone mięso wyjąć z brytfanny, sos zagęścić kulką ugniecioną z reszty masła i mąki, przyprawić solą i przyprawą do zup KUCHAREK i zagotować.

Pokrojony w plastry schab podawać na porcjach sosu, z ziemniakami albo kuskusem i surówką z cykorii.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

szajba2 16.02.2011 15:24
z sezamu bym zrezygnował
Barbara55 17.10.2010 15:19
schab z sezamem coś nowego
Emilia22 29.09.2010 08:44
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat