Schab z sezamem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płynny miód

    1 1/2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
  • przyprawa do zup i potraw w płynie Kucharek

    1 łyżeczka
  • nasiona sezamu

    1 łyżka
  • sól

    - -
  • rosół z kury Kucharek

    1 szklanka
  • pieprz czarny mielony

    - -
  • ziele angielskie mielone

    2 łyżeczki
  • schab bez kości

    1 (środkowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć, lekko zbić tłuczkiem, oprószyć solą, zielem angielskim Prymat i postawić w lodówce na 2 godz. Następnie mięso zrumienić ze wszystkich stron na oleju z dodatkiem 1,5 łyżki masła. Ułożyć mięso w brytfannie, podlać bulionem i piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Miód rozpuścić w 3 łyżkach wody. Schab często polewać wytworzonym sosem na przemian z roztworem miodu. Po 40 min odwrócić mięso i posypać sezamem. Upieczone mięso wyjąć z brytfanny, sos zagęścić kulką ugniecioną z reszty masła i mąki, przyprawić solą i przyprawą do zup KUCHAREK i zagotować.

Pokrojony w plastry schab podawać na porcjach sosu, z ziemniakami albo kuskusem i surówką z cykorii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
szajba2 16.02.2011 15:24
z sezamu bym zrezygnował
Barbara55 17.10.2010 15:19
schab z sezamem coś nowego
Emilia22 29.09.2010 08:44
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat