Przepis i sposób przygotowania na: Schab z pieczarkami pod pysznym sosem
schab b/k - 5 plastrów,
pieczarki - 250g-500g (im więcej tym lepiej),
cebula - 2-3 średniej wielkosci,
śmietana 30% - 300ml,
syrop klonowy lub miód sztuczny płynny - 3 łyżki,
musztarda, najlepiej ostra (u mnie rosyjska ) - 2 łyżki,
mąka pszenna - łyżka z lekkim czubem,
sól, pieprz,
pieprz ziołowy,
kolendra mielona,
ser zółty - 100g (lub więcej)
PRZYGOTOWANIE:
Schab umyć, osuszyć, posolić i posypać pieprzem ziołowym z obu stron. Ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Cebulęe i pieczarki obrać i umyć. Cebule pokroić w piórka, pieczarki w niezbyt cienkie paski. Miód, musztardę oraz mąkę dobrze wymieszać. Stopniowo dolewać śmietanę, dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem oraz kolendrą. Na schabowe ulozyc warstwę cebuli, którą delikatnie posypać przyprawą uniwersalną. Następnie położyć pieczarki, które przyprawić pieprzem i bardzo ostrożnie - solą. Całość polać sosem śmietanowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 50 minut w 180-190 stopniach. Tuz przed zakończeniem pieczenia, wierzch posypać startym żółtym serem i ponownie wstawić do gorącego piekarnika, do rozpuszczenia sera. Podałam z ziemniakami i surówką z sałaty lodowej.