Schab z nadzieniem orzechowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab

    2 kg
  • łopatka bez kości

    400 gram
  • jabłko

    1 szt
  • orzechy

    100 gram
  • śliwki suszone

    200 gram
  • pietruszka zielona

    1 pęczek
  • śliwowica

    50 ml.
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • masło

    2 łyżki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab umyć,wysuszyć,natrzeć solą i ziołami prowansalskimi.Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę..Łopatkę zmielić z jabłkiem i czosnkiem,dodać posiekaną pietruszkę,orzechy i śliwki.Dolać śliwowicę,wbić jajko i dokładnie wymieszać.
Ostrym nożem zrobić w schabie trzy nacięcia przez całą długość,nie nacinając boków.Nacięcia nacięcia farszem.Mięso obwiązać nicią bawełnianą,obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle.Przełożyć do brytfanki,polać tłuszczem ze smażenia i kilkoma łyżkami wody.Piec 2 godz. w temp.180 st.C. często podlewając sosem spod pieczeni.Ok.10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 st. aby mięso się przyrumieniło.Ostudzić i wstawić do lodówki na 12 godz.,aby się dobrze schłodziło.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ankaryba 05.07.2013 14:57
ciekawa jestem jak smakuje :-)
Grazyna0211 09.04.2013 10:14
bardzo fajny pomysł
berys18 12.09.2012 08:46
pycha schabik
Justa32 05.02.2012 23:11
świetny
smakoszek 10.11.2011 21:47
pyszny schabik
piter 09.11.2011 23:26
pomysł zapowiada się ciekawie, faktycznie trochę skomplikowany
ben-ka 03.05.2011 09:05
coś trudno mi się połapać,szkoda że nie nasz fotki.
Krystyna32 10.04.2011 08:32
extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat