Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
schab
2 kg -
łopatka bez kości
400 gram -
jabłko
1 szt -
orzechy
100 gram -
śliwki suszone
200 gram -
pietruszka zielona
1 pęczek -
śliwowica
50 ml. -
czosnek
3-4 ząbki -
masło
2 łyżki -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
do smaku -
sól
do smaku
Sposób przygotowania
Ostrym nożem zrobić w schabie trzy nacięcia przez całą długość,nie nacinając boków.Nacięcia nacięcia farszem.Mięso obwiązać nicią bawełnianą,obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle.Przełożyć do brytfanki,polać tłuszczem ze smażenia i kilkoma łyżkami wody.Piec 2 godz. w temp.180 st.C. często podlewając sosem spod pieczeni.Ok.10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 st. aby mięso się przyrumieniło.Ostudzić i wstawić do lodówki na 12 godz.,aby się dobrze schłodziło.
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się