Schab z jabłkami i pomarańczą

Schab z jabłkami i pomarańczą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • jabłka

    2 szt
  • pomarańcza

    1 szt
  • tymianek

    do oprószenia
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schab z jabłkami i pomarańczą foto
Schab oczyścić , umyć , osuszyć. Natrzeć majerankiem , słodką papryką , pieprzem oraz czosnkiem roztartym z solą . Odstawić schab w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę.
Krok 2 - Schab z jabłkami i pomarańczą foto
Schab naciąć na 1,5 cm plasterki ( nie przecinając do końca ) . Jabłka razem z skórką pokroić w plasterki około 1 cm ,wydrążyć gniazda nasienne , skropić sokiem z pomarańczy i oprószyć tymiankiem . Pomiędzy każdym nacięciem natrzeć schab sokiem z pomarańczy i włożyć plasterki jabłek .
Krok 3 - Schab z jabłkami i pomarańczą foto
Na górę położyć dwa plasterki pomarańczy i schab owinąć sznurkiem .
Krok 4 - Schab z jabłkami i pomarańczą foto
Włożyć do rękawa do pieczenia szczelnie związać i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 45 minut . Wyjąć rozciąć rękaw i włożyć jeszcze na 15 min .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 19.10.2016 21:46
smaczne danie
Motorek 23.05.2013 08:58
bardzo fajny
ben-ka 11.05.2013 11:08
pyszności!! takie mięsko to ja lubię
IZABELA29 05.04.2013 08:29
aromatyczny schabik
misia53 03.04.2013 23:21
schabik smaczny z jabłuszkami i z innymi dodatkami
KasiaK90 26.03.2013 08:01
uwielbiam mięsa z owocami :) mmm pycha
Katarzyna/kate1980 02.03.2013 20:27
bardzo fajne połączenie smaków
Dorota59 25.02.2013 19:39
wyśmienite
anemon 25.02.2013 19:30
Lubię takie owocowo-mięsna połączenia, więc jestem pewna, że pieczeń jest smaczna.
[email protected] 22.02.2013 09:25
musze spróbowac

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat