Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cebula
3 sztuki -
chleb razowy
1 kromka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Ziele angielskie całe Prymat
5 ziaren -
Rozmaryn suszony Prymat
szczypta -
smalec
3 łyżki -
oliwa
2 łyżki -
schab
60 dag -
borowiki suszone
30 gramów
Przepis i sposób przygotowania Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi
Kroki postępowania
Schab z dzika myjemy i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką smalcu. Przekładamy schab i rumienimy z dwóch stron. Soki powinny zostać w mięsie, a nie wyciec na patelnię. Usmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię dajemy smalec. Gdy się rozpuści dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę. Przyprawiamy solą, utartym w moździerzu zielem angielskim oraz rozmarynem. Dusimy pod przykryciem kilkanaście minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.
W tym czasie borowiki oraz skórkę razowego chleba trzemy na tarce na proszek.
Podduszoną cebulę dodajemy do mięsa. Możemy ułożyć warstwowo. Warstwę mięsa, następnie cebuli i ponownie mięso. Posypujemy proszkiem borowikowym i skórką chleba.
Zalewamy wodą tak, aby poziom wody był na równi ostatniej warstwy mięsa. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i zapiekamy około 60 minut.
Podajemy z młodymi ziemniaczkami gotowanymi na parze wraz z koperkiem. Smacznego!
Komentarze (10)