Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

5.0
(66)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 3 sztuki
chleb razowy 1 kromka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Rozmaryn suszony Prymat szczypta
smalec 3 łyżki
oliwa 2 łyżki
schab 60 dag
borowiki suszone 30 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Kroki postępowania

1

Schab z dzika myjemy i kroimy w plasterki.

Krok 1 - Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi foto
2

Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką smalcu. Przekładamy schab i rumienimy z dwóch stron. Soki powinny zostać w mięsie, a nie wyciec na patelnię. Usmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Krok 2 - Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi foto
3

Na patelnię dajemy smalec. Gdy się rozpuści dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę. Przyprawiamy solą, utartym w moździerzu zielem angielskim oraz rozmarynem. Dusimy pod przykryciem kilkanaście minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.

Krok 3 - Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi foto
4

W tym czasie borowiki oraz skórkę razowego chleba trzemy na tarce na proszek.

Krok 4 - Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi foto
5

Podduszoną cebulę dodajemy do mięsa. Możemy ułożyć warstwowo. Warstwę mięsa, następnie cebuli i ponownie mięso. Posypujemy proszkiem borowikowym i skórką chleba.

Krok 5 - Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi foto
6

Zalewamy wodą tak, aby poziom wody był na równi ostatniej warstwy mięsa. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i zapiekamy około 60 minut.

Krok 6 - Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi foto
7

Podajemy z młodymi ziemniaczkami gotowanymi na parze wraz z koperkiem. Smacznego!

Krok 7 - Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Asia966 09.10.2019 11:44
Szukam przepisu na przyrządzenie schabu z dzika, fajny przepis, bym skorzystała, tylko że czytając go oraz komentarze (wszystko z przed sześciu lat!!!) NIE ZNALAZŁAM ile grzybów suszonych muszę użyć. Poza tym, ja logicznie rozumując, ODGADŁAM że schabu z dzika ma być 60 dkg. Ale to nie znaczy, że każdy ma zgadywać, przepisy kulinarne należy podawać precyzyjnie, a tu....ops, schab z dzika -- 60. 60 czego? Sztuk? Gramów? Kilogramów? Plasterków???? Idę szukać innego przepisu, może innym razem ten wypróbuję...
Doradca Smaku 11.10.2019 14:37
Polecam korzystanie z wyszukiwarki: https://www.doradcasmaku.pl/przepisy-polecane-schab+z+dzika W bazie serwisu prawie wszystkie przepisy wprowadzają użytkownicy - i jak widać czasami receptury mają braki. Ten przepis pochodzi sprzed kilku lat, kiedy sposób wprowadzania przepisów nie był doskonały. Poprawiliśmy metody wprowadzania receptur, i jest lepiej. Proszę się nie zrażać :)
MAR3STA 20.10.2013 20:13
takie danie musi rewelacyjnie samkować
olkaaa 29.09.2013 10:20
ciekawa propozycja
Grażyna13 19.09.2013 18:45
To musi być pyszne :)
caralajna 10.09.2013 07:45
wierzę że tak właśnie się dzika przyrządza, bo osobiście nie miałam okazji
Mniam 08.09.2013 15:28
Ale dawno jadłam dzika.
Lis 08.09.2013 01:11
Dziczyzna - pyszna w każdej postaci:)A ta wygląda bardzo smacznie:)
pacpaw 07.09.2013 22:26
tak dziczyzna ma specyficzny zapach, ale tylko surowa. Po przyrządzeniu zostaje tylko smak :o)
marta1221 07.09.2013 22:22
nigdy nie jadłam dzika kiedyś próbowałam sarnę ale nie podeszło mi taki mięso ma specyficzny zapach dziczyzny ciekawe czy dzik też?
paulina2157 07.09.2013 22:18
ktoś tu bardzo lubi dziczyznę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak