Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie własnym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szklanki maki pszennej
3 cebule
2 marchewki
2 liście laurowe
Sól wg uznania
pieprz wg uznania
schab bez kości 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie własnym

Kroki postępowania

1
Schab dokładnie myjemy, osuszamy. Kroimy w centymetrowe plastry po czym oprószamy je solą i pieprzem i odstawiamy na 15 minut. Następnie obtaczamy je w mące i obsmażamy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Smażymy do momentu zarumienienia. Przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak by mięso było zakryte i wstawiamy na mały ogień i prużymy.
Krok 1 - Schab w sosie własnym foto
2
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie i dodajemy do gotującego się mięsa. Następnie dodajemy liść laurowy, marchewkę pokrojoną w drobną kostkę, kostkę rosołową i do smaku sól i pieprz.
Krok 2 - Schab w sosie własnym foto
3
Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Na końcu sos zaciągamy resztą maki aby był gęsty. Podajemy z ziemniakami.
Krok 3 - Schab w sosie własnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak