Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie serowo-pieprzowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Na kotlety

kotlety schabowe 5 sztuk (grubości 1 cm)
przyprawa uniwersalna
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Sos

śmietana 18 proc 1 kubeczek (duży)
ser pleśniowy niebieski 100 g
ser żółty 3-4 plastry
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie serowo-pieprzowym

Śmietanę, pokruszony ser pleśniowy i kawałeczki żółtego sera umieszczamy w rondelku i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy tłuczonym kolorowym pieprzem, chili i odrobiną soli, gotujemy do roztopienia sera (sos powinien być jednolity).
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kolorowy pieprz rozdrabniamy w moździerzu i posypujemy nim mięso. Doprawiamy mięso przyprawą uniwersalną i czarnym pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju po około 1,5-2 minuty z obu stron. Podajemy polane sosem serowo-pieprzowym w towarzystwie chrupiącej bagietki i ulubionej surówki lub korniszonów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzik239 20.01.2016 16:23
Dla mnie nowość jeśli chodzi o smak sosu, na pewno się skuszę.
w mojej kuchni 20.01.2016 14:22
moje smaki w tym daniu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak