Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie pomidorowym z warzywami
2. Tak przygotowane kotleciki przyprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem - wystarczy po 1 - 2 minucie z każdej strony.
3. Tak przygotowane mięso przekładamy na garnka i zalewamy wodą lub bulionem tak, by przykryć mięso. Wstawiamy garnek na niewielki ogień.
4. Do mięsa dodajemy pokrojoną w paski paprykę, posiekaną cebulę oraz czosnek (jeśli chcecie to cebulę i czosnek można lekko podsmażyć; nie jest to jednak konieczne), pokrojone w plasterki pieczarki oraz kukurydzę i pokrojony na kawałki seler naciowy (nie zapomnijcie o nim, bo dodaje świetny aromat - smakuje zupełnie inaczej niż surowe łodygi, jest dużo delikatniejszy!).
5.Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 30 minut, w razie potrzeby podlewając wodą/bulionem.
6. Do szklanki wlewamy nieco wody (ok. 1/4 szklanki) i dodajemy do tego koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i wlewamy do mięsa i warzyw.
7. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku. Gotujemy pod przykryciem jeszcze kilka (5-7) minut, co jakiś czas mieszając.