Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie pieczeniowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 0,6 kg
olej do smażenia
bulion wołowy 0,7 litra
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
Ziele angielskie całe Prymat 6 szt
pieprz 0,5 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 łyżeczka
śmietana 50 ml
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie pieczeniowym

Kroki postępowania

1
Schab kroimy na plastry- przyprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy olej i obsmażamy schab, aż będzie mocno brązowy
Krok 1 - Schab w sosie pieczeniowym foto
2
Mięso zalewamy bulionem.
Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, paprykę, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz.
Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Po tym czasie wsypujemy mąką do kubka, dodajemy 2 łyżki zimnej wody i mieszamy, aż nie będzie grudek. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy. Do śmietany z mąką dodajemy kilka łyżek gorącego sosu ze schaby- mieszamy.
Dodajemy śmietanę na patelnię ze schabem. Całość gotujemy jeszcze ok. 3 min.
Krok 2 - Schab w sosie pieczeniowym foto
3
Całość podajemy z kaszą, ziemniakami, kopytkami itp. (u mnie z kaszą gryczaną)
Posypujemy zieloną pietruszką.
Smacznego!
Krok 3 - Schab w sosie pieczeniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 24.02.2016 12:36
pyszne jedzonko na talerzu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak