Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie pieczarkowym z makaronem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 300 g lub świderki
schab 300 g pieczonego w kawałku
pieczarki 200 g
cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
rosół 300 ml
masło 2 łyżki
śmietana 18 proc 3 łyżki
mąka pszenna 1 łyżeczka
chili Prymat 1 szczypta
sól i pieprz

Porada

Często zostają nam końcówki domowych ,pieczonych wędlin które po paru dniach się przejadają.Proponuję wykorzystać je do zrobienia sosu.Wystarczy parę prostych dodatków a gwarantuję że nic się nie zmarnuje.

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie pieczarkowym z makaronem

1.Makaron ugotować al dente wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem szczypty soli i oleju. Odcedzić ,przelać zimną wodą. Warzywa obrać, umyć .Pieczarki pokroić w pół plasterki ,cebulę w kostkę ,marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. W garnku roztopić masło ,wrzucić warzywa ,dusić ok 5 min co chwila mieszając.
2.Schab pokroić w plastry 2-3 cm,położyć na warzywach ,zalać rosołem ,wymieszać ,dusić na wolnym ogniu 10 min. Po tym czasie śmietanę połączyć z mąką oraz chochelką sosu.Przelać do garnka,dusić ponownie chwilkę do zgęstnięcia,doprawić. na każdy talerz położyć makaron oraz plastry schabu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 31.12.2015 11:01
Dziękuję :)
Ewelina1991 30.12.2015 14:12
lubię dania z makaronem- pycha ;-)
Aleksandra/Olcia 30.12.2015 13:10
pysznie na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak