Schab w sosie mięsnym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab

    1/2 kg
  • włoszczyzna

    do smaku
  • olej

  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • mąka

    4 łyżki
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schab w sosie mięsnym foto
Schab kroję na kształt kotletów, nacieram solą i pieprzem i wrzucam na rozgrzaną patelnię. Duszę go na teflonowej patelni z pokrywką.
Krok 2 - Schab w sosie mięsnym foto
Kiedy schab ładnie się poddusi obracam go na drugą stronę. Dodaję do środka odrobine warzyw, włoszczyznę tak aby schab przesiąkł zapachem warzyw.
Krok 3 - Schab w sosie mięsnym foto
Schab dusi się około godziny. Sos przygotowuję dodając do szklanki wody 4 łyżki mąki, mieszając i wlewając na patelnię. Soki wpuszczone przez schab mieszają się z sosem i powstaje piękny i smaczny ciemny sos mięsny. Schab wraz z sosem powinien się jeszcze chwile poddusić i gotowe:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marzena34 19.08.2012 17:50
schabik w każdej postaci lubie a ten wyjątkowo zachęcający

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat