Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie a'la Catti

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 0,5 kg
cebula 1
olej do smażenia
liść laurowy Prymat
ziele angielskie Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie a'la Catti

Kroki postępowania

1
Krok 1: Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy na plastry i lekko ubijamy tłuczkiem z obu stron.
Krok 1 - Schab w sosie a'la Catti foto
2
Krok 2: Kotlety smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron, aż będą miały złoty kolor. Następnie przekładamy je do garnka.
Krok 2 - Schab w sosie a'la Catti foto
3
Krok 3: Cebulę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na tym samym oleju na którym wcześniej smażyliśmy schab. Kiedy cebula będzie już szklista to przekładamy ją do garnka. Patelnię zalewamy odrobiną gorącej wody i również przelewamy ją do garnka ( w ten sposób wszystkie soki które powstały podczas smażenia nadadzą smak naszemu sosowi ).
Krok 3 - Schab w sosie a'la Catti foto
4
Krok 4: Do garnka dolewamy jeszcze około 400 - 500 ml wody , dodajemy liść laurowy , 4-5 ziarenek ziela angielskiego i pieprz do smaku. Całość gotujemy pod przykryciem około 35 minut aż mięso będzie miękkie.
Krok 4 - Schab w sosie a'la Catti foto
5
Krok 5: Do szklanki bądź miseczki wsypujemy 1 czubatą łyżkę mąki, zalewamy odrobiną wody i mieszamy. Po upłynięciu 35 minut gotowania mięsa , pomału wlewamy mąkę do garnka cały czas mieszając. Doprowadzamy sos jeszcze raz do wrzenia i gotujemy jeszcze około 5 minut. Można do smaku dodać trochę natki pietruszki.
Krok 5 - Schab w sosie a'la Catti foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak