Schab w miodzie i chilli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    500 gram
  • cebula biała

    0,5 szt.
  • papryczka chilli

    1 szt.
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki
  • cytryna

    1 szt.
  • młode ziemniaki

    0,5 kg
  • kumin

    1,5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • natka pietruszki

  • masło do smażenia

  • oliwa

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Schab należy umyć i pokroić w poprzek (jeśli został kupiony schab w jednym kawałku). Jeśli został zakupiony schab już pokrojony wystarczy tylko umyć. Następnie nieco ubić mięso, najlepiej dłonią. Mięso powinno się lekko spłaszczyć ale nadal powinno być stosunkowo grube na ok. 1,5-2 cm.

2. Do miski włożyć kotlety ze schabu. Dodać przyprawy, cebule pokrojoną w małą kostkę, drobno pokrojoną papryczkę chilli (jeśli nie lubi się ostrych potraw polecam wyjąć nasiona), nieco soku z cytrynu, skórkę z 3/4 cytryny, trochę świeżej pietruszki, 3 łyżki oliwy i miód, a następnie wymieszać.

3. Miskę z mięsem odstawić na godzinę.

4. Mięso należy smażyć na wolnym ogniu przez ok. 25 minut, czyli tyle samo ile gotować ziemniaki. Polecam smażyć na oliwie z oliwek i maśle, pół na pół. Gdy mięso stanie się brązowawe należy obrócić mięso na drugą stronę. Pamiętać by nieco cebuli i papryki pozostało na mięsie ale dobrze zostawić trochę warzyw.

5. Po usmażeniu mięsa odstawiamy je na osobny talerz. Podlewamy nieco patelnię oliwą z oliwek i dodajemy nieco masła, ponownie pół na pół. Dodajemy warzywa na patelnie i przez chwilkę je podsmażamy na wolnym ogniu.

6. Podajemy ziemniaki polane sosem z podsmażanych warzyw, oliwy i masła z patelni. Mięso podajemy na lub obok ziemniaków.

SMACZNEGO!
Jędrzej Spychał
Danie polecam podać z sałatką złożoną z mixu sałatowego, bazylii, mięty, marchewki, świeżego ogórka, papryczki chilli, skórki z cytryny, lawendy oraz dressingu z oliwy i soku z cytryny. PS Jest to moje autorskie danie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Smaczna_B 05.08.2014 13:59
FACHOWY OPIS PRZYGOTOWANIA , SMACZNE DANIE!!!
stan2401 05.08.2014 11:19
ciekawe połączenie
kasiaw 04.08.2014 22:02
wyśmienity ostro - słodki smak
Zdzisław 04.08.2014 18:09
takie mięsne dania to bardzo lubię jeść

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat